Μενού Ροή
peristeris mytilineos vardinogiannis
Χρηματιστήριο: Τα υψηλά διμήνου με τράπεζες και ενεργειακές και τα 18 ευρώ της ΓΕΚ Τέρνα

Με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν επανέλθει για τα καλά στην αιχμή του δόρατος και τις ενεργειακές να ακολουθούν με μεικτά πρόσημα αλλά με έντονη δραστηριότητα από πλευράς ειδησεογραφίας, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε και την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου ανοδικά, με το μήνα να επιβεβαιώνει την παράδοση που τον θέλει συνήθως θετικό για την αγορά.

Οι αγοραστές έχουν τον κυρίαρχο ρόλο και επιβάλλουν το «παιχνίδι» τους ακόμη και με μειωμένες – λόγω και της εποχικότητας – συναλλαγές. Παρά τις όποιες παλινδρομήσεις και τις εύλογες διορθώσεις σε διεθνές επίπεδο την περασμένη εβδομάδα, το ελληνικό χρηματιστήριο εσχάτως αυτονομείται θετικά, καλύπτοντας ένα σημαντικό κομμάτι από τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος.

Με το κλείσιμο της Παρασκευής στις 1.464,39 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης υπερκάλυψε εντελώς τις απώλειες του Ιουνίου και έκλεισε στα επίπεδα που είχε στα τέλη Μαΐου, που σημαίνει ότι βρίσκεται πλησίον των υψηλών δύο μηνών. Παράλληλα, πλέον ο Γ.Δ. απέχει μόλις 36 μονάδες από το κομβικό όριο των 1.500 μονάδων και τα υψηλά 13 ετών, δηλαδή περίπου 2,50%, οπότε δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι αναβαθμίσεις των τραπεζών

Αυτό που τροφοδοτεί το momentum της αγοράς και τραβάει υψηλότερα τον κλάδο – ναυαρχίδα που είναι οι τράπεζες, είναι το άκρως εντυπωσιακό κρεσέντο των αναβαθμίσεων που έχει λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες από εγχώριους αλλά κυρίως ξένους οίκους, κάτι που όπως φαίνεται «χτίζει» εκ νέου αγοραστικό ενδιαφέρον για τον κλάδο, δεδομένου ότι οι τιμές – στόχοι που έχουν δοθεί είναι αρκετά πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. Για ένα χρηματιστήριο τόσο τραπεζοκεντρικό, όσο το ελληνικό, αυτή η εξέλιξη δύναται να αλλάξει ξανά την εικόνα του Γενικού Δείκτη και πιθανότατα να οδηγήσει τάχιστα ξανά προς τις 1.500 μονάδες και τα υψηλά 13 ετών.

Κυρίαρχοι οι αγοραστές

Μολονότι η εποχή έχει φέρει μείωση των συναλλαγών, εντούτοις οι πωλητές είναι εξοβελισμένοι, οπότε οι αγοραστές ακόμη και με μικρές συναλλαγές κυριαρχούν. Την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 96,2 εκατ. ευρώ, μια από τις χαμηλότερες φετινές επιδόσεις. Σε επίπεδο 7μήνου 2024, οι μέσες συναλλαγές είναι στα 136,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 24,1% έναντι του 2023, που ήταν στα 111 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 4,28%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 κερδίζει +5,18%, ο μεσαίος χώρος του Mid Cap υστερεί με άνοδο 2,61%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με κέρδη 8,93%. Έτσι, σε επίπεδο 2024, ο Γενικός Δείκτης πλέον ανέβασε τα κέρδη του στο +13,24%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 14,58%, ο Mid Cap υστερεί με άνοδο μόλις +2,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριαρχεί με ράλι +24,51%.

Ήδη, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο τραπεζικός βρίσκονται σε υψηλά διμήνου, έχοντας υπερκεράσει τις απώλειες του Ιουνίου, καθώς αμφότεροι επέστρεψαν στα επίπεδα που είχαν στα τέλη Μαΐου. Ο τραπεζικός δείκτης την Παρασκευή έκλεισε στις 1.321,80 μονάδες (+3,77% την εβδομάδα), επίπεδα που είχε να δει από τις 25 Μαΐου όταν είχε βρεθεί στις 1.325,21 μονάδες.

Πάνω από τα 18 ευρώ η ΓΕΚ Τέρνα

Πάνω από τα 18 ευρώ για πρώτη φορά από τις 18 Φεβρουαρίου του 2000 έκλεισε την περασμένη Παρασκευή η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία παρουσιάζει πλήρως αναβαθμισμένο προφίλ μετά τη συμφωνία πώλησης της «πράσινης» θυγατρικής στο αραβικών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα Masdar. H μετοχή από τις 2 Ιουλίου, σε 13 συνεδριάσεις έχει μόλις μία πτωτική, ενώ συνολικά το μήνα ενισχύεται κατά 9%.

Η μετοχή της Metlen ενισχύεται κατά 3,16% τον τρέχοντα μήνα, ενώ η ΔΕΗ, που σήμερα κόβει μέρισμα (0,25 ερώ) είναι στο +2,67% τον Ιούλιο. Η Ελλάκτωρ ενισχύεται κατά 4,45%, ενώ σήμερα Δευτέρα «κόβει» την επιστροφή κεφαλαίου των 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Η Cenergy Holdings την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε σε τροχιά ελεγχόμενης διόρθωσης, κλείνοντας και τις πέντε ημέρες αρνητικά, κάτι που σχεδόν εκμηδένισε τα κέρδη του Ιουλίου. Η Viohalco ενισχύεται κατά 3,16% το μήνα που διανύουμε, ενώ η ElvalHalcor κερδίζει 5,10%.

Η Τέρνα Ενεργειακή διορθώνει κατά 1,18% τον Ιούλιο, η Motor Oil χάνει 1,18%, ενώ η HelleniQ Energy υποχωρεί κατά 3,59%. Καλή εικόνα έχει το ΑΔΜΗΕ που ενισχύεται κατά 4,60%, η AVAX είναι στο 4,57%, ενώ η Intrakat υποχωρεί κατά 2,06%. Η Revoil ενισχύεται κατά 6,74%, ενώ η Ελινόιλ κλείνει αρνητικά στις οκτώ από τις εννέα συνεδριάσεις, υποχωρώντας πλέον κατά 1,83% τον τρέχοντα μήνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας