Μενού Ροή
peristeris mytilineos ioannou avax
Ανοδική διόρθωση έως 9,50% το τελευταίο διήμερο από τις ενεργειακές μετοχές

Το βελτιωμένο σκηνικό στις διεθνείς αγορές, με την ανοδική αντίδραση το τελευταίο διήμερο σε Ασία και Ευρώπη, έδωσε την ευκαιρία και στο ελληνικό χρηματιστήριο να συνεχίσει για δεύτερη ημέρα την ανοδική του διόρθωση, καλύπτοντας το σημαντικότερο τμήμα από τις τεράστιες απώλειες σε ποσοστό 6,27% που σημείωσε τη Δευτέρα. 

Ως γνωστό, οι αγορές κατά 80% είναι ψυχολογία, κάτι που αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, καθώς την περασμένη Παρασκευή και τη Δευτέρα οι επενδυτές ξεπουλούσαν άκριτα τις μετοχές τους, ενώ Τρίτη και Τετάρτη προχωρούν σε αγορές, σε υψηλότερα επίπεδα.

Αυτή είναι η αέναη πορεία των αγορών, που διέπονται από τις ιδιότητες των συμμετεχόντων, όπως φόβο, πανικό, πλεονεξία, απληστία, ανασφάλεια, καχυποψία, ανησυχία, αισιοδοξία κ.λπ. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις προ τριών ημερών, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα, οι επενδυτές «σκορπούσαν» τις μετοχές τους πουλώντας ακόμη και στην περιοχή των 1.320 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, ενώ χθες ο κεντρικός δείκτης ακούμπησε ακόμη και τις 1.400 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.399,33 μονάδες (+2,31%).

Μετά το -6,27% της Δευτέρας, στις συνεδριάσεις Τρίτης και Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 3,94%, ενώ αν ληφθεί υπόψη το χαμηλό της Δευτέρας και οι 1.320,77 μονάδες, τότε η συνολική αντίδραση πλησιάζει το 6%. Ο FTSE 25 έχει αντίδραση το διήμερο σε ποσοστό 4,09%, ο Mid Cap κερδίζει 4,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 4,90%. Την ίδια ώρα, υπάρχουν μετοχές που το διήμερο καταγράφουν αντίδραση κοντά στο 10%.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της αγοράς το διήμερο, καθώς και των υπολοίπων διεθνών χρηματιστηρίων, δείχνει ότι αυτό που έλαβε χώρα την Παρασκευή και τη Δευτέρα - από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς - ήταν μια ακραία υπερβολή και κανένας δεν βγαίνει κερδισμένος από τις πωλήσεις υπό το κράτος πανικού. Όμως, αυτή είναι και η… μαγεία των αγορών, έτσι δημιουργούνται ευκαιρίες, συναισθήματα και καλλιεργείται περαιτέρω το ενδιαφέρον οικοσύστημα.

Η αντίδραση των ενεργειακών μετοχών

Το τελευταίο διήμερο λοιπόν αρκετές ενεργειακές μετοχές αντέδρασαν σημαντικά, καλύπτοντας σε κάποιες περιπτώσεις το μεγαλύτερο κομμάτι των απωλειών του πρώτου τριημέρου του Αυγούστου. Η μετοχή της AVAX που το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου, ήτοι στις συνεδριάσεις Πέμπτης, Παρασκευής και Δευτέρας είχε χάσει 13,49% της αξίας της, χθες και προχθές έβγαλε αντίδραση σε ποσοστό 9,52%, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των πρότερων απωλειών.

Καλή αντίδραση έβγαλε και η Motor Oil που προέρχονταν από απώλειες 11,74% το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου, ενώ Τρίτη και Τετάρτη έβγαλε αντίδραση σε ποσοστό 9,09%, καθώς μετά το +4,31% της Τρίτης, χθες ενισχύθηκε κατά 4,59%.

Η ΔΕΗ που προέρχονταν από μεγάλο άδειασμα σε ποσοστό 11,13%, ενισχύθηκε το τελευταίο διήμερο κατά 6,69%, ενώ η Metlen που έχασε το τριήμερο 11,73%, έχει αντίδραση 5,16% το τελευταίο διήμερο.

Η ElvalHalcor που προέρχονταν από απώλειες 11,64%, έχει αντίδραση το διήμερο σε ποσοστό 5,51%, ενώ η Viohalco που είχε χάσει το 10,88% της αξίας της, κερδίζει 4,58 το εξεταζόμενο διάστημα. Η Ελλάκτωρ που το διήμερο Παρασκευής και Δευτέρας είχε απολέσει το 12,20% της αξίας της, το τελευταίο διήμερο έβγαλε αθροιστική αντίδραση σε ποσοστό 4,44%.

Η ΓΕΚ Τέρνα είχε απώλειες 10,28%, ενώ έχει αντίδραση το διήμερο σε ποσοστό 5,35%, ενώ πολύ αδύναμη είναι η αντίδραση της Τιτάν που παρά το -9% το προηγούμενο τριήμερο, χθες και προχθές ενισχύθηκε μόλις κατά 1,84%. Η HelleniQ Energy προέρχονταν από απώλειες 8,11% οπότε το διήμερο ανέκτησε το ήμισυ αυτών με άνοδο +4,26%, με τη Cenergy Holdings να κερδίζει 4,86% το διήμερο, ενώ προέρχονταν από απώλειες 6,21%.

Την πιο αμυντική συμπεριφορά όχι μόνο στις ενεργειακές αλλά σε όλο το Χ.Α. είχε η Τέρνα Ενεργειακή που υποχώρησε το τριήμερο μόλις 1,98%, καθώς έχει «κλειδώσει» το deal πώλησής της στα 20 ευρώ, οπότε οι επενδυτές δύσκολα αποχωρίζονται τις μετοχές τους, ενώ το τελευταίο διήμερο της αντίδρασης, κερδίζει +1,80%.

Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ είχε πτώση 9,21%, χωρίς μάλιστα να έχει συμμετοχή στην πρότερη άνοδο της αγοράς, ενώ το τελευταίο διήμερο έχει ασθενή αντίδραση μόλις 2,44%, οπότε υπολείπεται της ευρύτερης αγοράς, αλλά και του Γενικού Δείκτη.

Η Intrakat που είχε αρκετά ανθεκτική συμπεριφορά, χάνοντας μόλις 3,21%, το διήμερο της αντίδρασης έχει άνοδο 2,69%. Στις ακόμη πιο μικρές αποτιμήσεις, η Revoil που είχε καταποντιστεί με απώλειες 13,49%, το εξεταζόμενο διάστημα καταγράφει ανοδική διόρθωση σε ποσοστό 4,71%, ενώ η Ελινόιλ που προέρχονταν από απώλειες 8,80%, κερδίζει 4,06% το τελευταίο διήμερο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας