Μενού Ροή
UBS: Τα top picks από την Ενέργεια στην Ευρώπη σε περίπτωση που «σκοντάψει» η οικονομία – Γιατί είναι επιφυλακτική για την Motor Oil

Το σενάριο της ύφεσης προσθέτουν στις εκτιμήσεις τους πλέον οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS εξετάζει τις επιπτώσεις που θα έχει ένα περιβάλλον ύφεσης στον ενεργειακό κλάδο της Ευρώπης και τις επενδυτικές στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Όπως επισημαίνει, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν σε μια περίοδο αρνητικής τάσης στα κέρδη ανά μετοχή των ενεργειακών εταιρειών αλλά οι ισολογισμοί του κλάδου είναι στην πλειοψηφία τους ισχυροί. Η πιο «σοφή» επενδυτική στρατηγική σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζει είναι η τοποθέτηση στις μετοχές των εταιρειών με τους ισχυρότερους ισολογισμούς στον κλάδο και με το χαμηλότερο breakeven («νεκρό σημείο») οι οποίες και αναμένεται να υπεραποδώσουν, όπως οι TotalEnergies, Shell και OMV, και οι Aramco και MOL στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Παράλληλα συστήνει αποφυγή των Motor Oil, Turpas, Repsol, Eni και Galp.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η UBS, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 10 δολάρια το βαρέλι από τις αρχές Ιουλίου και η πιστεύει ότι είναι πιθανή περαιτέρω αδυναμία στο πολύ βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, θα μεταφραστεί σε μείωση 13% στα κέρδη του 2025 για τις μετοχές της ενέργειας στην Ευρώπη, 6% κάτω από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών. Κατά την άποψή της η Eni και η Shell θα έχουν τη μεγαλύτερη μείωση στα κέρδη με τη ΒΡ και την OMV τη χαμηλότερη. Οι αποδόσεις των οργανικών ελεύθερων ταμειακών ροών θα υποχωρήσουν στο 8%, αν και θα εξακολουθούν να υπερβαίνουν τη μέση μερισματική απόδοση του 5%, με τις ενεργειακές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης (BP, Shell, TotalEnergies) να συνεχίζουν να δημιουργούν τις περισσότερες ελεύθερες ταμειακές ροές στον κλάδο.

Ο κίνδυνος ύφεσης και το πετρέλαιο

Οι ανησυχίες γύρω από τη ζήτηση έχουν πιέσει τις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες, με τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ να αυξάνεται, αναφέρει η UBS. Πιστεύει ότι θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω αδυναμία πολύ βραχυπρόθεσμα, με το Brent να υποχωρεί προς τα 70 δολάρια το βαρέλι. Ορισμένα σήματα τον τελευταίο μήνα, όπως τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης και τα spreads του αργού, έδειξαν κάποια αδυναμία. Η UBS ήταν ήδη επιφυλακτική ως προς την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 στα 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα και σε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ της τάξης του 3% και προέβλεπε έλλειμμα 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα το γ’ τρίμηνο του 2024.

Κοιτάζοντας πέρα από το πολύ βραχυπρόθεσμο διάστημα, η UBS βλέπει περιθώρια για ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένει από τους εταίρους του ΟΠΕΚ+ να ανακοινώσουν ότι αναβάλλουν οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής κατά τουλάχιστον ένα μήνα. Στη συνεδρίασης της περασμένης εβδομάδας, ο ΟΠΕΚ+ επανέλαβε τα σχέδια για σταδιακή κατάργηση των  περικοπών παραγωγής, αλλά τόνισε επίσης ότι εξακολουθούν να υπόκεινται στις συνθήκες της αγοράς. Η UBS εκτιμά πως η σταδιακή αυτή κατάργηση θα καθυστερήσει τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2025, κάτι που θα στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.

Έτσι, βλέπει ένα εύρος τιμών για το Brent στα 70-90 δολ. το βαρέλι ως το πιο πιθανό. Οι προβλέψεις της για το 2024/2025 είναι 84/80 δολ. για το Brent και 80/76 δολ. για το WTI. Σε ένα σενάριο ακόμη πιο αδύναμης ζήτησης πετρελαίου λόγω ύφεσης, θα μπορούσαμε δυνητικά να δούμε το Brent να κινείται στα 60 δολ., ενώ μια αντιστροφή της στρατηγικής του ΟΠΕΚ+ θα το έφερνε ακόμη χαμηλότερα. Αντίθετα, σε ένα ανοδικό σενάριο, οι διαταραχές του εφοδιασμού σε συνδυασμό με μια πιο θετική οικονομική προοπτική, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 90 δολ./βαρέλι.

Ο κίνδυνος ύφεσης και οι ενεργειακές εταιρείες - Τα top picks, επιφυλακτική για την Motor Oil

Σε ένα περιβάλλον ύφεσης, η UBS πιστεύει ότι οι επαναγορές μετοχών θα επιβραδυνθούν προτού υπάρξουν επιπτώσεις στις κεφαλαιακές δαπάνες, σημειώνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των μερισμάτων που διανέμουν οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου καλύπτεται σε τιμές πετρελαίου κάτω από 65 δολ./βαρέλι. Οι κύριες εξαιρέσεις είναι η Galp και Repsol, όπου ο συνδυασμός ενός υψηλότερου σημείου breakeven και μεγαλύτερης έκθεσης σε αυτό που είναι πιθανό να είναι ένα αποδυναμωμένο περιβάλλον διύλισης, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο μείωσης των διανομών μερισμάτων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, η TotalEnergies εμφανίζεται ως η πιο ανθεκτική στην ύφεση μετοχή με ισχυρό ισολογισμό, χαμηλή ευαισθησία κερδών στο πετρέλαιο και breakeven για τα μερίσματα με τιμή πετρελαίου κάτω από τα 60 δολ. το βαρέλι.

Ακολουθεί πολύ κοντά η Shell, η οποία έχει το χαμηλότερο breakeven στον κλάδο και ισχυρό ισολογισμό, αν και με μεγαλύτερη έκθεση κερδών σε πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Η OMV εμφανίζεται επίσης ως αμυντική, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τον αντίκτυπο της ασθενέστερης ζήτησης στα περιθώρια για τα πετροχημικά.

Η BP θα έδειχνε πιο ελκυστική αν δεν υπήρχε το υψηλό ποσό του χρέους στον ισολογισμό – κάτι που αποτελεί και ένα λόγο για να αρχίσουν να αποδίδουν οι «μοχλοί» ανάπτυξής της.

Οι Repsol, Eni και Galp εμφανίζονται σε λιγότερο πλεονεκτική θέση, αντανακλώντας κυρίως τα υψηλότερα breakeven μερισμάτων και τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην κερδοφορία, αν και ο βαθμός στον οποίο η κάθε μία είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις διανομές της στο τρέχον περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση.

Από τις αναδυόμενες αγορές και την περιοχή του CEEMEA, η UBS θεωρεί πως η Aramco είναι το πιο αμυντικό trade δεδομένου του ισχυρού ισολογισμού της, του χαμηλού κόστους παραγωγής, της χαμηλής ευαισθησίας των κερδών ανά μετοχή στο πετρέλαιο (+/-1 δολ./βαρέλι οδηγεί σε μεταβολή 1,0% στα EPS ) και της υποστηρικτικής μερισματικής απόδοσης ~5%.

Η UBS προτιμά επίσης και την Ουγγρική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου MOL ως έναν καλά ισορροπημένο «παίκτη» ονομασία που μπορεί να καλύψει πλήρως την αύξηση στις κεφαλαιακές δαπάνες και το βασικό μέρισμα (απόδοση 5,5%) σε τιμές πετρελαίου τόσο χαμηλές όσο τα 40 δολ./βαρέλι και με περιθώριο διύλισης 3 δολ./βαρέλι κατά στρατηγική του ομίλου.

Τέλος, όπως τονίζει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος, είναι πολύ πιο επιφυλακτικός στις εταιρείες που είναι «καθαρά» διυλιστήρια όπως η Tupras και η Motor Oil, όπου βλέπει κινδύνους για τα μερίσματα και τις επενδύσεις μετάβασης εάν το περιθώριο διύλισης στην Ευρώπη πέσει κάτω από τα 3,5 δολ./βαρέλι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας