Με τις κορυφαίες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες περιλαμβάνονται στην λίστα των 35 εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, συνολικής κεφαλαιοποίησης 15,6 δισ. ευρώ, κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου ο νέος δείκτης ESG. Ο δείκτης βιωσιμότητα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα επενδυτικά κριτήρια: Περιβαλλοντικά (Enviromental), Kοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΧΑ, στον νέο δείκτη θα περιληφθούν οι μετοχές των εταιρειών:
- Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, Τιτάν, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Viohalco, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Λύκος. Οι πέντε μετοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον Δείκτη ESG θα είναι οι Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ.
Με την πρόοδο της συμμόρφωσης των εισηγμένων εταιρειών με τα κριτήρια βιωσιμότητας, στόχος είναι να περιληφθούν στο μέλλον και οι 60 μετοχές του Γενικού Δείκτη στον Δείκτη ESG, όπως τόνισε παρουσιάζοντας τον νέο δείκτη ο διευθύνων σύμβουλος σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης. Αναθεωρήσεις στο δείκτη, που θα έχει σημείο εκκίνησης της διαπραγμάτευσης τις 1.000 μονάδες, θα γίνονται κάθε Νοέμβριο, ενώ τα βασικά κριτήρια συμμετοχής στον δείκτη θα είναι το free float να είναι τουλάχιστον 15% και η βαθμολογία με βάση τα κριτήρια ESG να είναι τουλάχιστον 0,30.
Η επιλογή των εταιρειών που θα απαρτίζουν τον πρώτο Δείκτη ESG έγινε με τη βοήθεια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Τον Σεπτέμβριο του 2020, η διοίκηση του Χ.Α. και η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών σύναψαν μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΚΠΑ, με στόχο τη βοήθεια του πανεπιστημίου στην προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη, στην πορεία μετάβασης σε πιο βιώσιμη λειτουργία.
Το ΕΚΠΑ έκανε ειδική μελέτη, μέσα από την οποία προέκυψαν και οι εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια για το συγκεκριμένο δείκτη. Η μελέτη έγινε με τη συνδρομή του Χ.Α. και της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, μέσω σύνταξης ερωτηματολογίου (ESG Diligence Questionaire) με χρήση δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, όπου αποτύπωσε την ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σημειώνεται ότι διεθνώς υπάρχει μια φρενίτιδα μεταστροφής επενδυτικών κεφαλαίων προς την «ομπρέλα» του ESG. Η πανδημία ενίσχυσε τη στροφή σε «πράσινες» και βιώσιμες επενδύσεις, ενώ τα κεφάλαια που επενδύονται σε εταιρείες που πληρούν τα ESG έχουν υπερδεκαπλασιαστεί από το 2015. Οργανισμοί όπως η Moody’s, η Fitch, o MSCI και το Bloomberg, στοχεύουν στη θέσπιση προτύπων (και δεικτών) αξιολόγησης για τα κριτήρια ESG. Το 2020, υπολογίζεται ότι τα κεφάλαια των ESG funds έφτασαν παγκοσμίως στο ποσό – ρεκόρ των 1,7 τρισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση 50% έναντι του 2019.