Την εμπιστοσύνης τους στο νερό της βρύσης, αλλά και την αγωνία τους για τη ρύπανση των θαλασσών από τις πλαστικές συσκευασίες, επαναβεβαίωσαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, οι Θεσσαλονικείς που συμμετείχαν στην ενημερωτική δράση της ΕΥΑΘ ΑΕ στο κέντρο της πόλης, και στην Καλαμαριά, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον οργανισμό «Aegean Rebreath», που εργάζεται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Στους πολίτες μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό για το διπλό όφελος από την επιλογή τρεχούμενου νερού- από άποψη ποιότητας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος- όπως και επαναχρησιμοποιούμενα μπουκαλάκια νερού με το σύνθημα της ημέρας «Η λύση είναι στη βρύση. Καθαρό νερό, καθαρές θάλασσες», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΕΥΑΘ ΑΕ.
Οι κάτοικοι της Καλαμαριάς πάντως συμπλήρωσαν κι ένα «πράσινο» ερωτηματολόγιο για τη στάση τους απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα και ζητήματα ποιότητας νερού. Όλοι τους «έφυγαν» με τον μικρό κατάλογο των τηλεφώνων του χημείου της ΕΥΑΘ ΑΕ, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται για να ελέγξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού της βρύσης τους και να αισθάνονται πλέον απολύτως ασφαλείς. Αυτή η ειδική αντιμετώπιση των πολιτών της Καλαμαριάς, είναι αποτέλεσμα της διαπίστωσης που έγινε ότι οι δημότες της περιοχής, συγκριτικά με άλλους σε άλλες περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, επειδή κάνουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού.
«Εμείς στην ΕΥΑΘ δείχνουμε το δρόμο για το πόσιμο νερό της βρύσης μας, μεριμνώντας παράλληλα για τα νερά των θαλασσών μας, αφού έτσι μειώνουμε δραστικά τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Είναι θέμα βιωσιμότητας προφανώς, επιβίωσης του πλανήτη μας», επισημαίνει ο πρόεδρος της εταιρείας, Άγις Παπαδόπουλος.
«Επιλέγοντας τη βρύση, και νερό άριστης ποιότητας πίνουμε και προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον μας από πλαστικά και μικροπλαστικά, τα οποία όπως έχουν διαπιστώσει και οι συνεργάτες μας της “Aegean Rebreath” αφθονούν και στις ελληνικές θάλασσες. Εύλογα λοιπόν ισχυριζόμαστε ότι η “λύση είναι στη βρύση, καθαρές θάλασσες. καθαρές ακτές», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης.
Σημειώνοντας ότι η μέριμνα της ΕΥΑΘ ΑΕ δεν είναι στενά επιχειρησιακή, ο κ. Αμανατίδης γνωστοποίησε την ίδρυση του Ινστιτούτου Νερού. «Τον ερχόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας και οικονομικής σκοπιμότητας ίδρυσης και λειτουργίας του ινστιτούτου», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι έχει προηγηθεί μελέτη εφαρμογών κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και διερεύνηση της διεθνούς εμπειρίας σχετικά με ανάλογα ινστιτούτα υδάτων. «Το σκεφτόμαστε ως ένα αυτοχρηματοδοτούμενο think tank κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα καλύπτει θέματα διαχείρισης υδάτων με βάση τις κοινοτικές οδηγίες και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Θα φέρνει κοντά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς διαχείρισης υδάτων όπως οι ΔΕΥΑ και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ θα δίνει τεκμηριωμένες κι υπεύθυνες κατευθύνσεις στους διαχειριστές και χρήστες του φυσικού πόρου», τονίζει ο κ . Αμανατίδης.
«Η θαλάσσια ρύπανση αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, το οποίο και απαιτεί στοχευμένες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουμε τη σημασία της χρήσης του πόσιμου νερού, προκειμένου να τονίσουμε την ανάγκη της ελαχιστοποίησης της χρήσης πλαστικών», επισημαίνει ο πρόεδρος της «Aegean Rebreath», Γιώργος Σαρελάκος. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μας δείχνει πως οφείλουμε να αλλάξουμε τις καταναλωτικές συνήθειές μας και να αναζητήσουμε καινοτόμες πρακτικές. Έχει έρθει η ώρα για τους πολίτες, τις κεντρικές αρχές και τις εταιρείες να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια ουσιαστικά!», συμπληρώνει.
Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ, είναι «Επιταχύνοντας την αλλαγή/Accelerating change».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ