Μενού Ροή
ETEπ: Στον πυρήνα της επενδυτικής ατζέντας τα ενεργειακά έργα - Ποια είναι στο "στόχο"

Σε ενεργειακά έργα, αλλά και σε δράσεις “αναχώματα” στην κλιματική κρίση  στοχεύει, μεταξύ άλλων,  η ΕΤΕπ το επόμενο διάστημα ώστε να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Όλα αυτά  μέσα από χρηματοδοτικές ενέσεις ύψους 2,5 δις. κατά μέσο όρο κάθε χρόνο για τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ελλάδα βέβαια, όπου, ήδη, σημαντικά έργα υλοποιούνται ενισχύοντας την καινοτομία, την κλιματική ουδετερότητα κτλ.

Αναλυτικά ο επενδυτικός “βραχίονας” της ΕΕ θέτει σε προτεραιότητα οκτώ κρίσιμους τομείς που συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά προτάγματα, όπως η κλιματική δράση και η οικονομία μηδενικών ρύπων, η ψηφιοποίηση και η τεχνολογική καινοτομία, η άμυνα και η ασφάλεια αλλά και η σύγχρονη κοινωνική συνοχή είναι μέρος των προτεραιοτήτων της ΕΤΕπ.

Επίσης στο στόχο είναι και δράσεις για την αγροτική οικονομία και βιοοικονομία, την κοινωνική κατοικία, τις επενδύσεις παγκόσμιου αντίκτυπου, την ενοποίηση της κεφαλαιακής αγοράς της Ευρώπης, ευρύτερα γνωστή ως capital market union, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης σε χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπό την ηγεσία της νέας Ισπανίδα πρόεδρου, Νάντια Καλβίνιο, η οποία έχει φέρει έναν αέρα αλλαγής υιοθετώντας μια πιο πραγματιστική προσέγγιση,  στόχος είναι να μπουν τα θέματα Eλλάδας σε προτεραιότητα  συνεχίζοντας το σημαντικό έργο των προηγούμενων ετών, καθώς η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά έναν από τους μεγάλους ωφελούμενους της Τράπεζας. 

Τα πλάνα για το επόμενο διάστημα

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Τσακίρης τα πλάνα για το επόμενο χρονικό διάστημα στη χώρα μας περιλαμβάνουν από έργα ενέργειας και νέα funds έως και δράσεις για την κοινωνική κατοικία με στόχο να γίνει προσιτή και προσβάσιμη σε μεγάλο μέρος κόσμου. 

Στο πεδίο της ενέργειας έχει ήδη προχωρήσει η επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στον Μυτιληναίο αλλά και η συμμετοχή της ΕΤΕπ στο πράσινο ομόλογο με 30 εκατ. ευρώ.

Για την συνέχεια μάλιστα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών ενώ αργότερα θα υπάρξει και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ονόματι Modernization Fund για την απανθρακοποίηση της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε αυτό το fund δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ύψος των κεφαλαίων που θα έχει, αλλά εκτιμάται πως θα είναι περίπου 1,5 με 2 δις. ευρώ και αναμένεται να είναι πιο ευέλικτο.

Πέρα από αυτό στόχος παραμένει και η χρηματοδότηση μεγάλων έργων στον τομέα της ενέργειας, όπως αυτά που υλοποιούν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ με τη συνολική χρηματοδότηση να φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να υπογραφεί δε, η συμφωνία χρηματοδότησης ενός έργου 400 εκατ. ευρώ για την αποθήκευση ενέργειας, καθώς και νέα projects που αφορούν στη χρηματοδότηση έργων δέσμευσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Να θυμίσουμε ότι από το εν λόγω fund εγκρίθηκε εσχάτως η χρηματοδότηση τριών projects ενώ ακόμα τέσσερις προτάσεις θα ανανεωθούν με την βοήθεια της ΕΤΕπ για να επαναξιολογηθούν προσεχώς. 

Σημαντική έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην τεχνολογία και καινοτομία μέσω της ενεργοποίησης νέων επενδυτικών κεφαλαίων. Σε αυτό τον τομέα περιλαμβάνεται το Equifund II, ένα νέο πρόγραμμα στο οποίο η ΕΤΕπ θα διαθέσει κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ για την δημιουργία επενδυτικών funds που κινούνται στο χώρο των ανθρώπινων επιστημών (life sciences) και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το σχετικό κάλεσμα έχει ήδη πραγματοποιηθεί και η ανταπόκριση μέχρι και σήμερα ήταν μεγάλη με 16 σχήματα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον είτε για το παράθυρο του life sciences είτε γι αυτό του sustainable growth. Αυτή την περίοδο δε οι σχετικές προτάσεις βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης ώστε να επιλεγούν τουλάχιστον έναν fund για κάθε παράθυρο και να προχωρήσει μετά και η κατανομή κεφαλαίων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας