Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις» το οποίο θα υλοποιηθεί από την επιτελική δομή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.
Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 97,5 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επιδότηση περίπου 10.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, συστημάτων ηλιακής θέρμανσης και έξυπνων συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας.
Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους και ο περιορισμός των εκπομπών CO2 από τους δικαιούχους κατά μέσο όρο 30%. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις με ελάχιστο αριθμό 10 εργαζομένων και μέγιστο αριθμό 250 και με ετήσιο κύκλο εργασιών που κυμαίνεται από 2 έως 50 εκατ. ευρώ.
Το ύψος μέγιστης ενίσχυσης καθορίζεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών για τις μικρές επιχειρήσεις και στο 40% για τις μεσαίες, με το ανώτατο όριο των επιλέξιμων δαπανών να διαμορφώνεται σε 20.000 και 25.000 ευρώ αντίστοιχα. Συνεπώς, το ανώτατο όριο επιδότησης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να χρησιμοποιήσουν το 100% της επιδότησης που θα λάβουν για την κάλυψη της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας. Εναλλακτικά, μπορούν να καλύψουν το 50% της δαπάνης για την προμήθεια ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης, π.χ. δοχείο αδράνειας – αποθήκευσης θερμότητας ή το 30% για εξοπλισμό ηλιακής θέρμανσης, π.χ. θερμοσίφωνας. Σε ό,τι αφορά την επιδότηση για την αγορά έξυπνων μετρητών, η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό έως 20% της συνολικής στήριξης που θα λάβει ο δικαιούχος.
Οι δικαιούχοι μπορούν να επιδοτηθούν και για την κάλυψη μέρους των δαπανών υπηρεσιών. Ειδικότερα, ποσοστό 25% της συνολικής ενίσχυσης που θα λάβουν δύναται να διατεθεί για δαπάνες εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού, π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής, κλπ).
Η επιτελική δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ θα αναλάβει ως φορέας υλοποίησης την έκδοση των προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων της αξιολόγησης και της ανακοίνωσης των πινάκων με τις αιτήσεις χρηματοδότησης που θα εγκριθούν, ενώ θα έχει την ευθύνη να διενεργεί ελέγχους για την πιστοποίηση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων του προγράμματος.
Θα παρακολουθεί, επίσης, το φυσικό και οικονομικό αντικειμένου του προγράμματος, τον έλεγχο και τη παραλαβή των παρεχόμενων υπηρεσιών του φορέα διαχείρισης, ενώ θα αναλάβει την τήρηση αρχείου με όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τα οικονομικά έτη από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας μεμονωμένης ενίσχυσης.
Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ είναι επιφορτισμένη, μεταξύ άλλων, με την υποδοχή, τον έλεγχο και την αξιολόγηση των αιτήσεων, τη διαχείριση της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος και την εισήγηση προς το ΥΠΕΝ για έγκριση ή απόρριψη των αιτήσεων.
Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου έναν μήνα από την ημερομηνία εκκίνησης του προγράμματος.