Μενού Ροή
Φώτο: Shutterstock
Ζωή Ράπτη: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα του "Ερευνώ-Καινοτομώ" - Στο 100% οι πληρωμές των δικαιούχων τον Ιούλιο

 Θα εντείνουμε τις πολιτικές, που ήδη εφαρμόζουμε, για τη νεανική επιχειρηματικότητα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές του, αλλά και για να γίνει πραγματικότητα στη χώρα μας η πράσινη ανάπτυξη. Θα προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μόνο με τη συνεργασία θα δούμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Αυτά ανέφερε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, με αρμοδιότητα την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και πρόσθεσε ότι, ήδη, «τρέχουν» προγράμματα που συμβάλλουν στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

   Η υφυπουργός γνωστοποίησε ότι στην Α΄ προγραμματική περίοδο του προγράμματος "Ερευνώ - Καινοτομώ" τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, καθώς οι συνολικές πληρωμές προς τους δικαιούχους προσεγγίζουν σήμερα το 93,39% και στόχος είναι στο 100% μέχρι το τέλος Ιουλίου 2024 και πρόσθεσε: «Προγράμματα όπως το "Ερευνώ - Καινοτομώ" είναι σημαντικά, καθώς συνδέουν τον χώρο της έρευνας με τον κόσμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Κι εγώ, με τα καθήκοντα που μού ανέθεσε ο πρωθυπουργός, εκεί ακριβώς θα εντείνω τις προσπάθειές μου, για να στηρίξω την κοινωνία, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό και με την καινοτομία, καθώς και τα πεδία της δραστηριότητας που μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αυξήσουν το εισόδημα και τις ευκαιρίες βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων».

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υφυπουργού Ανάπτυξης Ζωής Ράπτη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη δημοσιογράφο Εύη Παπαδοσηφάκη

   ΕΡ. Οι κλάδοι της λεγόμενης «νέας οικονομίας», κλάδοι όπως αυτός της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και της έρευνας και ανάπτυξης είχαν το 2023 τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με τους λοιπούς κλάδους της οικονομίας. Σε ποιες δράσεις θα εστιάσετε ώστε να επιταχυνθεί περαιτέρω αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης;

   Οι δράσεις ορίζονται από την ίδια τη φύση των δραστηριοτήτων που αναφέρατε και έχουν αναλυθεί και εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό. Θα βρίσκονται ακριβώς πάνω στις ράγες που ακολουθήσαμε την παρελθούσα πενταετία.

   Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι εκείνη που εμπλούτισε το φάσμα των ψηφιακών υπηρεσιών, κατάργησε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες (όπως πχ αυτές που έπρεπε να γίνουν στα ΚΕΠ) θεσμοθέτησε ψηφιακές υπηρεσίες όπως το MyHealth, συνδέει την αγορά εργασίας με τα τεχνολογικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και μετατρέπει την χώρα σε πόλο υψηλής τεχνολογίας.

   Ο πρωθυπουργός δεν έχει πάψει ούτε μία στιγμή να διακηρύττει την αναγκαιότητα, αλλά και να καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες ώστε να ενισχύσει η κυβέρνηση τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές του, αλλά και για να γίνει πραγματικότητα στην χώρα μας η Πράσινη ανάπτυξη.

   Τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζουμε θα τις εντείνουμε, θα τις κάνουμε γνωστές στην κοινωνία, θα προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μόνο με τη συνεργασία θα δούμε τα βέλτιστα αποτελέσματα.  

   ΕΡ. Σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια έκθεση (Bain and Company), παγκοσμίως, οι κατασκευαστές μηχανημάτων και εξοπλισμού θα έχουν σημαντικές ευκαιρίες να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους κατά 30%-50% αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και καινοτομίες στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και της βιωσιμότητας που θα αποτελέσουν και τη ραχοκοκαλιά του «εργοστασίου του μέλλοντος». Πόσο γρήγορα μπορεί να βρεθεί κοντά σε αυτό το «εργοστάσιο του μέλλοντος» η ελληνική βιομηχανία αλλά και η κοινωνία μας;

   Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα. Και ακριβώς επειδή έτσι την αντιμετωπίζουμε, τη βλέπουμε ως μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να κάνει άλματα και να ξεπεράσει, ενδεχομένως με έξυπνες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, άλλες χώρες που μπορεί να είναι μπροστά μας αυτή τη στιγμή, διότι πολύ απλά είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν περισσότερους πόρους σε διάφορα πεδία πολιτικής.

   Η κυβέρνηση έχει αποδείξει και τη βούλησή της και την ικανότητά της να αναπτύξει αυτόν τον κλάδο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει ήδη προχωρήσει στη δημιουργία Συμβουλευτικής Επιτροπής, με σκοπό να βοηθήσει στον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα εργαλείο δημόσιας πολιτικής σε διάφορους τομείς πολιτικής, όπως στην υγεία ή τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή, στις Ένοπλες Δυνάμεις, μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τον μετασχηματισμό της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας, καθώς και στην Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.

   Είναι, βέβαια, και ζήτημα των πολιτών να βοηθήσουν, αλλά και των επιχειρηματιών να αποδείξουν ότι πιστεύουν στο εγχείρημα επενδύοντας χρόνο και χρήματα.  

   ΕΡ. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη δυναμικότερη και πιο ουσιαστική σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την αγορά εργασίας. Το υπουργείο Ανάπτυξης πώς μπορεί να συμβάλλει σε αυτόν το στόχο; Από τη θέση σας ως υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα έρευνας και καινοτομίας, σε ποιες αποφάσεις θα εστιάσετε;

   Στο υπουργείο Ανάπτυξης ήδη «τρέχουν» προγράμματα που συμβάλλουν στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ασκώντας πολιτικές που σχετίζονται με το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.  

   Θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο Πρόγραμμα «Ερευνώ - Καινοτομώ» 2021-2027, ένα πρόγραμμα στρατηγικής σημασίας, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που αποσκοπεί στη σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές.

   Στην Α΄ Προγραμματική Περίοδο του Προγράμματος τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, καθώς οι συνολικές πληρωμές προς τους δικαιούχους προσεγγίζουν σήμερα το 93,39% και στοχεύουμε στο 100% μέχρι το τέλος Ιουλίου 2024. Περιμένουμε τα ίδια εξαιρετικά αποτελέσματα και στην παρούσα πρόσκληση που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες και αφορά ερευνητικούς οργανισμούς, καθώς και μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε 8 διαφορετικούς τομείς: στις κατασκευές και τη βιομηχανία, στον τουρισμό και τον πολιτισμό,στο περιβάλλον και την κυκλική οικονομία, στην υγεία, στις βιοεπιστήμες και τα φάρμακα, στις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα, στην αειφόρο ενέργεια και στις ψηφιακές τεχνολογίες.

   Προγράμματα όπως το "Ερευνώ - Καινοτομώ" είναι σημαντικά, καθώς συνδέουν τον χώρο της έρευνας με τον κόσμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

   Κι εγώ, με τα καθήκοντα που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός, εκεί ακριβώς θα εντείνω τις προσπάθειές μου, για να στηρίξω την κοινωνία ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό και με την καινοτομία, καθώς και τα πεδία της δραστηριότητας που μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αυξήσουν το εισόδημα και τις ευκαιρίες βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, κάτι που περιλαμβάνεται ξεκάθαρα ως στόχευση της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας