Μενού Ροή
Έβαλε πλαφόν ο Ζάεφ στην τιμή του ρεύματος - Ξεκινά η κατασκευή νέων μονάδων

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν πρέπει να φοβούνται ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί, επειδή έχουν γίνει όλα τα βήματα για μια σταθερή τιμή διαβεβαίωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επαναλειτουργία της τρίτης μονάδας του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Μπίτολα, απαντώντας στους ισχυρισμούς για πιθανή ενεργειακή κρίση στην χώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα οι προϋπολογισμοί των δημόσιων ιδρυμάτων θα ενισχυθούν προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται γιατί η τιμή έχει οριστεί στα 36 ευρώ, η διαφορά με τον ESM (οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας) καλύπτεται από εμάς και επιπλέον μειώσαμε τον ΦΠΑ από 18% σε 5%, ώστε να γίνουν όλα τα βήματα για μια σταθερή τιμή των νοικοκυριών. »τόνισε ο Ζάεφ.

Ο διαγωνισμός του Μπίτολα

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για επανεκκίνηση του τρίτου μπλοκ του TPP Bitola για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Πιστεύω ότι θα δημιουργήσουμε σοβαρές υποδομές συμπεριλαμβάνοντας της τρίτης μονάδας, που σημαίνει τη χρήση περίπου 1.800.000 τόνων άνθρακα επιπλέον για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Ζάεφ επεσήμανε, ότι είναι πεπεισμένος ότι όλα τα βήματα έχουν γίνει έγκαιρα για τον μετριασμό των αυξημένων τιμών που προκαλούνται από την τιμή του χρηματιστηρίου της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον χρηματοδότηση θα μεταφερθεί από τον προϋπολογισμό για την αποπληρωμή ορισμένων εταιρειών όπως ο ESM, ή οι Σιδηρόδρομοι και οι Μεταφορές για την προμήθεια άνθρακα.

«Ο τελικός στόχος είναι οι πολίτες μας να μην υποστούν άμεσες αντανακλάσεις από τις υψηλές τιμές του χρηματιστηρίου της ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για οικονομικά θέματα, Φατμίρ Μπιτίκι πρόσθεσε ότι οι αρχές αναζητούν ενεργά λύσεις που θα μετριάσουν το σοκ των τιμών.

"Λαμβάνουμε μέτρα εκεί που πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια άνθρακα έγινε επειδή πιστεύαμε ότι πρέπει να παρέμβουμε με πρόσθετη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους εγχώριους πόρους μας." τόνισε ο Μπιτίκι.

Μετά την υψηλή αύξηση των τιμών των πρώτων υλών παγκοσμίως, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βόρειας Μακεδονίας προειδοποίησε επίσης ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα υπάρξει σοβαρό πλήγμα και στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες έως το τέλος του έτους θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 50 τοις εκατό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας