Μενού Ροή
Τα 9 ενεργειακά έργα προτεραιότητα του Μαυροβουνίου

Ο κατάλογος των έργων προτεραιότητας της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου περιλαμβάνει εννέα ενεργειακά έργα, τα οποία υπολογίζονται σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, και επτά στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, συνολικής αξίας 332 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ενημερωμένος κατάλογος έργων υποδομής προτεραιότητας, που εισήχθη το 2018, περιλαμβάνει 152 έργα συνολικής αξίας άνω των 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα ισχύουν επίσης για τις μεταφορές, τις κοινοτικές υποδομές, την εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ψηφιοποίηση.

Θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κρατικές εταιρείες, δάνεια, επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η στρατηγική τους σημασία για τη χώρα κατατάσσει τα έργα.

Υδροηλεκτρικά

Το σημαντικότερο ενεργειακό έργο είναι η αξιοποίηση του υδροδυναμικού και η διαχείριση των υδάτων επτά ποταμών

Στον ενεργειακό τομέα, το πιο πολύτιμο έργο είναι η κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Morača, που υπολογίζεται σε 510 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχει επίσης η κατασκευή του HPP Komarnica, αξίας 185 εκατομμυρίων ευρώ, έργο σε προχωρημένη φάση υλοποίησης σε σύγκριση με τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Morača.

Η σκοπιμότητα της οικολογικής ανακατασκευής του θερμοηλεκτρικού σταθμού Pljevlja, με το σύστημα θέρμανσης της πόλης Pljevlja, εξακολουθεί να συζητείται. Ωστόσο, είναι στη λίστα των προτεραιοτήτων.

Η χρήση της υδροηλεκτρικής ενέργειας και της διαχείρισης των υδάτων των ποταμών Drina, Piva, Tara, Ćehotina, Lima, Ibar και Morača εκτιμάται σε 14 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του ενεργειακού τομέα από άποψη στρατηγικής σημασίας.

Οι αγωγοί

Ο αγωγός φυσικού αερίου Ιόνιο-Αδριατική είναι επίσης μία από τις προτεραιότητες

Όσον αφορά το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο κατάλογος περιλαμβάνει τρία έργα: το Μαυροβούνιο τμήμα του Διαβαλκανικού Διαδρόμου, μια επένδυση 127 εκατ. ευρώ, τις 48 εκατ. ευρώ βελτιώσεις στην ποιότητα του εφοδιασμού τουριστικών περιοχών και τα 35 kV γραμμή μεταφοράς Andrijevica-Gusinje, αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται επένδυση 109 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτίρια.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Ιόνιο-Αδριατική (IAP) βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας. Θα πρέπει να παρέχει στο Μαυροβούνιο προμήθειες φυσικού αερίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες, η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ανακοίνωσε το σχέδιό της για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ακόλουθα έργα προστασίας του περιβάλλοντος:

  • Βελτίωση της παροχής νερού στο Μαυροβούνιο – 123 εκατ. ευρώ
  • Βελτίωση του συστήματος διαχείρισης λυμάτων (Nikšić, Podgorica, Bijelo polje, Plav, Rožaje, Ulcinjma, Cetinje, Kolašin, Mojkovac, Žabljak, Andrijevica, Petnjica) – 151 εκατομμύρια ευρώ
  • Διαχείριση απορριμμάτων (Bar, Rožaje, Kolašin, Berane, Cetinje, Plužine, Mojkovac, Pljevlja, Herceg Novi, Šavnik, Plav) – 26 εκατομμύρια ευρώ
  • Προστασία της φύσης – 400.000 ευρώ
  • Αντιπλημμυρική προστασία – 15 εκατομμύρια ευρώ
  • Πολιτική προστασία – 1,2 εκατ. ευρώ
  • Παροχή νερού και διαχείριση λυμάτων (Κότορ) – 14 εκατ. ευρώ.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας