Μενού Ροή
Φωτό: Arteum Ro-Unsplash
Θέση μάχης για τις πρώτες δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών στην Σερβία

Η κυβέρνηση της Σερβίας ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ηλεκτρονική δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σχεδιάζει να παρουσιάσει στους επενδυτές τα σχεδιά της προκειμένου να εξοικειωθούν με το σύστημα. Αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με την Υφυπουργό στο Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας Jovanka Atanacković.

Η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Εξόρυξης και Ενέργειας, δήλωσε η υφυπουργός στο Hard Talk της Σερβίας.

Τέλη Δεκεμβρίου

Αποκάλυψε ότι η πρώτη δημοπρασία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά και πρόσθεσε ότι το σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους, αν όχι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση μόλις ενέκρινε ποσόστωση 400 MW για την αιολική ενέργεια.

Το πλεονέκτημα των επενδυτών

Η ενεργειακή μετάβαση θα επικεντρωθεί στο να δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά και στη βιομηχανία να γίνουν ταυτόχρονα παραγωγοί και καταναλωτές πράσινης ενέργειας, επεσήμανε η Atanacković.

Τόνισε ότι όσοι γίνουν αγοραστές θα ωφεληθούν αν γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητοι, υπό το πρίσμα της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Το ύψος της εγγυητικής επιστολής θα καθοριστεί σύντομα, αποκάλυψε ο υφυπουργός.

Με τον νέο νόμο, οι μονάδες πράσινης ενέργειας με ισχύ έως 500 kW δεν χρειάζονται άδεια κατασκευής, σημείωσε η Atanackovic.

Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις

Η Σερβία μπορεί να πετύχει στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά χρειάζεται βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη της και άλλες χώρες, υπογράμμισε.

Η Atanacković εκτίμησε ότι το μερίδιο-στόχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση για το 2040 θα οριστεί στο 40%.

Πρόσθεσε ότι η βαλκανική χώρα προσπαθεί να κάνει την οικονομία της «θετική για το κλίμα» έως το 2050 αντί για ουδέτερη εκπομπή άνθρακα.

Εν τω μεταξύ, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στην αντικατάσταση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα με εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές, υποστήριξε ο Atanacković.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας