Μενού Ροή
Το energymag στην Β. Μακεδονία: Η ΕΕ χορηγεί 80 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Μη επιστρέψιμη οικονομική βοήθεια ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ χορήγησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βόρεια Μακεδονία για τον μετριασμό των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου που καλύπτει την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η συνολική βοήθεια για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, θα στοχεύει πρωτίστως σε επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Τα κονδύλια από αυτό το τελευταίο πακέτο αντιπροσωπεύουν επίσης μια βασική υποστήριξη για τον προϋπολογισμό της Βόρειας Μακεδονίας και για κυβερνητικά μέτρα που στοχεύουν στη βοήθεια ευάλωτων οικογενειών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μειώνοντας το οικονομικό τους βάρος από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Επίσης, μέρος των κονδυλίων θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της κατανάλωσης ενέργειας σε σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης.

Βασικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια που υποστηρίζονται μέχρι στιγμής από την ΕΕ στη χώρα είναι το αιολικό πάρκο «Bogdanci», η ανάπτυξη έξι υδροηλεκτρικών σταθμών, η επένδυση σε βιώσιμες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η εφαρμογή του πράσινου λύσεις.

Αντόνοφ: Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι σταδιακή

«Η κρίση μας έμαθε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε σταδιακά, να κάνουμε τη μετάβαση βήμα-βήμα και να μην βιαζόμαστε. Γίνονται αναλύσεις για τον αντίκτυπο του νέου μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής CBAM (μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα) στην εγχώρια οικονομία», δήλωσε ο Βίκτορ Αντόνοφ, κρατικός συνεργάτης για την ενέργεια κατά τη διάρκεια ενεργειακού φόρουμ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο Αντόνοφ μίλησε επίσης για την ενεργειακή στρατηγική ανάπτυξης της Βόρειας Μακεδονίας έως το 2040, καθώς και για τις ενεργειακές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

«Αυξάνοντας την περιφερειακή συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις που έρχονται στον δρόμο μας», είπε ο Αντόνοφ και πρόσθεσε ότι οι χώρες που έκαναν μια στρατηγική μετάβαση και όχι έναν ευφορικό μετασχηματισμό, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το ενεργειακή κρίση πιο εύκολα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας