Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία - Κοβατσέφσκι: Μετατρέψαμε την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι ισχυρίζεται ότι η χώρα έχει μετατρέψει την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία και ότι η κυβέρνηση καταβάλλει τώρα όλες τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα.

«Μετατρέψαμε την ενεργειακή κρίση  σε ευκαιρία. Έχουμε δείξει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε γνώση και δέσμευση στον τομέα της ενέργειας", δήλωσε ο Κοβατσέφσκι, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Bojan Stojanoski από το αντίπαλο  κόμμα VMRO-DPMNE.

Ο Κοβατσέφσκι πρόσθεσε ότι με καλή διαχείριση, οι αρχές διασφάλισαν ότι η χώρα δεν είχε περιορισμούς και ότι η κυβέρνηση στάθηκε στην προστασία των εταιρειών και των πολιτών με το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων κατά της κρίσης για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες πολιτών και για τη διατήρηση της ρευστότητας των εταιρειών.

«Το πακέτο μέτρων ανήλθε σε 760 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στην περιοχή. Το σχέδιο λειτούργησε. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, είχαμε αύξηση 44% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε ο Κοβατσέφσκι.

Επιπλέον, εξαιτίας αυτού, παρασχέθηκε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για τους παραγωγούς βασικών προϊόντων διατροφής, καθώς και για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

"Το VMRO-DPMNE δήλωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 40-50 ή 60%. Και τι έγινε; Η τιμή δεν αυξήθηκε. Για την πρώτη και τη δεύτερη ομάδα χρηστών η τιμή παρέμεινε η ίδια, για όσους καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι, και αυξήθηκε για όσους έχουν πισίνες στο σπίτι και τις οποίες θερμαίνουν ακόμη και το χειμώνα και είναι χορηγοί του κόμματός σας. Λοιπόν, θα πληρώσουν ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας αυτού", δήλωσε ο Κοβάτσεφσκι, απαντώντας στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του VMRO-DPMNE, υπήρχαν μόλις 18 μεγαβατώρες εγκατεστημένης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης, ωστόσο, όπως εξηγεί ο Κοβατσέφσκι ότι μόλις σε ένα χρόνο, υπάρχουν 210 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών που εγκαθίστανται και τοποθετούνται στο δίκτυο - μια χωρητικότητα μεγαλύτερη από ένα μπλοκ του TPP Bitola, για παράδειγμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας