Μενού Ροή
Αλαλούμ με την επιδότηση της ενέργειας

Σύγχιση προκαλούν τα τελευταία 24ωρα οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τον τρόπο μείωσης των επιπτώσεων από τις υπέρογκες τιμές στο κόστος της ενέργειας.

Την κατάσταση επιδεινώνει η αδυναμία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν από χτες στο Λουξεμβούργο να καταλήξουν σε ένα αποτελεσματικό πλέγμα μέτρων ανάσχεσης της αύξησης του κόστους της ενέργειας.

Επί ελληνικού εδάφους την κατάσταση περιέπλεξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προανήγγειλε μεν μέτρα στήριξης των καταναλωτών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Περιέγραψε ωστόσο το περιεχομενό τους ως παρόμοιο με την λύση που δόθηκε για τη στήριξη των καταναλωτών ρεύματος. Ως γνωστόν η λύση αφορά την οριζόντια (για όλους τους οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος) επιδότηση της κιλοβατόρας με ένα ποσό που μπορεί να φτάσει τα 200 εκ. ευρώ και χρηματοδότηση από το τέλος ρύπων που επιβαρύνουν την παραγωγή των ρυπογόνων μορφών ενέργειας.

Ο Υπουργός Ενέργειας

Μόλις χτες ωστόσο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, περιέγραψε μια διαφορετική λύση, σε σχέση με αυτή που επελέγη για το ηλεκτρικό.

Επί της ουσίας περιέγραψε μια λύση για τους ευάλωτους. Η συγκεκριμένη λύση σχεδιάζεται να ενταχθεί στο επίδομα θέρμανσης, με διευρυμένα όμως κριτήρια.

Όπως είχε πει το συνολικό ποσό της επιδότησης δεν αποκλείεται να διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 150 εκατ. ευρώ καθώς ήδη η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αύξηση από τα 80 στα 100 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα κύκλοι τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και του Υπουργείου Ενέργειας επισήμαιναν ότι η λύση που επεξεργάζονται είναι πράγματι η διεύρυνση των κριτηρίων του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο και μεταξύ τους υπάρχει διαφωνία σε σχέση με τα κριτήρια χορηγησής του, αλλά και για το κονδύλι της επιδότησης.

Το Υπουργείο Οικονομικών βλέποντας τα κονδύλια από τα τέλη ρύπων να εξαντλούνται με την επιδότηση του ρεύματος, προσπαθεί να περιορίσει το προς χρηματοδότηση ποσό, προκειμένου να μην επιβαρθεί υπέρμετρα ο Κρατικός προυπολογισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες λύση στο θέμα αναμένεται να δώσει τα επόμενα 24ωρα το Μέγαρο Μαξίμου, πιθανότατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς οι πρώτοι λογαριασμοί με το φουσκωμένο κόστος φυσικού αερίου φτάνουν στα νοικοκυριά, την στιγμή που οι διεθνείς τιμές του, καταχτούν διαρκώς νέα υψηλά. Σήμερα ξεπέρασαν τα 111 ευρώ η κιλοβατώρα από 14 ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας