Μενού Ροή
Κρ. Αρσένης: Επίκαιρη ερώτηση για τα αιολικά στον Δήμο Καρύστου

Επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος κατέθεσε ο βουλευτής του ΜεΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης για τα θέματα των αιολικών στην Κάρυστο. Όπως αναφέρει:

Στον Δήμο Καρύστου με τις 411 ανεμογεννήτριες, στο ΝΑ άκρο της Εύβοιας, βρίσκεται το χωριό Ευαγγελισμός (ή Δράμεσι). Στην περιοχή σε υψόμετρο 800-1000μ. έχει ξεκινήσει η κατασκευή 10 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με 61 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) συνολικής ισχύος 183MW. Οι 27 εξ αυτών θα περικυκλώσουν κυριολεκτικά τον οικισμό του Ευαγγελισμού ενώ ο Υποσταθμός ανύψωσης τάσης –συνοδό έργο- κατασκευάζεται σε απόσταση 350 μ. από τα σπίτια.

Πέρα από την παραβίαση της φέρουσας ικανότητας (χωροταξικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής) της Δημοτικής Ενότητας Καφηρέα και το γεγονός ότι η περιοχή στην οποία ήδη κατασκευάζονται οι 61 Α/Γ είναι ενταγμένη με δυο χαρακτηρισμούς (Ειδική Ζώνη Διατήρησης, Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα) στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA, το έργο παρουσιάζει μια σειρά ασυμβατότητες αναφορικά με τις ελάχιστες αποστάσεις από επαρχιακές και δημοτικές οδούς, από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχάμπολης, από Ιερά Μονή και αποστάσεις ασφαλείας από παραγωγικές δραστηριότητες όπως ορίζει ο νόμος.

Σε καταγγελία έχει προχωρήσει πρόσφατα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας καθώς μετά από αυτοψία που έκαναν μέλη του Συλλόγου στη περιοχή διαπίστωσαν πλήθος πιθανών μη νόμιμων ενεργειών στα έργα που εκτελούνται όπως διανοίξεις δασόδρομων πολύ πάνω από το νόμιμο πλάτος των 5 μέτρων, μπαζώματα ρεμάτων, απόρριψη προϊόντων εκσκαφών στο κατάντι των διανοιγμένων δρόμων, εγκατάσταση κινητού εργοστασίου παρασκευής σκυροδέματος μέσα σε ρέμα, ενώ στη θέση “Σαμάρι” έχει δημιουργηθεί προσωρινό λατομείο.

Σύμφωνα με πηγές, η Προειδοποιητική Επιστολή που έχει αποστείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Υπουργείο και για τη συγκεκριμένη περιοχή Natura 2000 στο Όρος Όχη πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε Παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και τούτο διότι η κυβέρνηση της ΝΔ–αντί να συμμορφωθεί- ευνοεί παράνομες πρακτικές και συνεχίζει τις αδειοδοτήσεις στην ουσία χωρίς κανένα κριτήριο, ανεξέλεγκτα. Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη μια πρόσφατη καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα σχετικά με τη μη-προστασία ειδών και οικοτόπων του Δικτύου Natura.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Ποια υπηρεσία έχει ελέγξει τη ‘Δέουσα Εκτίμηση’ για το συγκεκριμένο έργο σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 9,10 του Ν. 4014/2011 (Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, αρθ. 6 παρ. 3,7) πριν την έκδοση της ΑΕΠΟ οικ. 152443/5.10.2015;
  2. Είναι εις γνώσιν του υπουργείου τα παραπάνω καταγγελλόμενα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας; Έχουν διερευνηθεί από την υπηρεσία που ελέγχει το έργο; Αν ισχύουν, θα οδηγήσουν σε ανάκληση των αδειών;

    Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας