Μενού Ροή
Μικρά φωτοβολταικά εκτός διαγωνισμών και αυξημένη ταρίφα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά έρχονται με τροπολογία

Τη δυνατότητα κατακύρωσης τιμής αναφοράς εκτός διαγωνισμών για ένα «μικρό» φωτοβολταϊκό από κάθε ιδιώτη, όπως και την αναπροσαρμογή της Τιμής Αναφοράς για υφιστάμενα φωτοβολταϊκά των μη διασυνδεδεμένων νησιών των Κυκλάδων, τα οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αδικήθηκαν από το υφιστάμενο πλαίσιο, περιλαμβάνει τροπολογία που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία θα περιλαμβάνει την εξαίρεση φωτοβολταϊκών σταθμών μικρής ισχύος από ανταγωνιστικές διαδικασίες. Ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) καιο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) ως διαχειριστής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, μπορούν να έχουν ως δύο σταθμούς φωτοβολταικών εφόσον έχει υποβληθεί αίτηση προσφοράς σύνδεσης μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019. Επιπλέον η τροπολογία περιλαμβάνει:

-Με άλλη ρύθμιση προβλέπεται ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κοιν.) που συστήνονται απαγορεύεται να συνάπτουν συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, για συνολική εγκατεστημένη ισχύ ή μέγιστη ισχύ παραγωγής ανά τεχνολογία άνω των 18 MW.

-Για τις νέες αιτήσεις χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που υποβλήθηκαν μετά την 1η.1.2021 στον αρμόδιο διαχειριστή, εξαιρουμένων των σταθμών του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και για τις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης προσφορών σύνδεσης που καθίστανται πλήρεις για χορήγηση και κατάταξή τους σε σειρά προτεραιότητας μετά την 1η.1.2021, συνάπτονται συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης μόνο μετά τη συμμετοχή τους σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

-Μετά την 1η.1.2023, δεν δύναται να υπογραφεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εξαιρουμένων των σταθμών του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

-Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσονται από Ε.Κοιν., η ίδια Ε.Κοιν. δεν δύναται, μετά την 1η.1.2022, να συνάψει περισσότερες από δύο συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως μισό(0,5) MW έκαστος, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

Αύξηση της αποζημίωσης

Άλλη διάταξη της τροπολογίας προβλέπει την αναπροσαρμογή των τιμών αποζημίωσης φωτοβολταϊκών σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, προσαυξημένες κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), εφόσον η τιμή που προκύπτει μετά από αυτό τον υπολογισμό δεν υπερβαίνει την αντίστοιχη τιμή με την οποία αποζημιωνόταν κάθε σταθμός κατά περίπτωση την 1η.1.2014.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας