Μενού Ροή
Οδηγός και για την Ελλάδα το πρώτο πλωτό αιολικό της Greenalia στα Κανάρια νησιά

Η εταιρεία Greenalia, με έδρα την A Coruña, επιβεβαίωσε χτες την πρόοδο στην επεξεργασία του Gofio Project που θα είναι το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο που θα συνδεθεί με το δίκτυο στην Ισπανία.

Το αιολικό πάρκο GOFIO που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού Γκραν Κανάρια, θα έχει χωρητικότητα 50 MW. Αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πληθυσμό άνω των 70.000 κατοικιών, μέσω ενός συστήματος παραγωγής που θα αποφεύγει την εκπομπή περίπου 140.000 τόνων CO2 ετησίως.

Η κατασκευή του στην συγκεκριμένη περιοχή, προσομοιάζει πολύ με τις ελληνικές θάλασσες λόγω του παρόμοιου μεγάλου βάθους. Ως εκ τούτου επελέγη η λύση του πλωτού αιολικού.

Συναρμολόγηση

Όπως ανακοίνωσε χτες η Greenalia,το πάρκο Gofio έλαβε άδεια όσον αφορά τις αεροναυτικές δουλειές από την AESA (Κρατική Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας) για τη συναρμολόγηση των τεσσάρων ανεμογεννητριών του αιολικού πάρκου.

Με αυτήν την άδεια, η Greenalia έχει την έγκριση για την κατασκευή του στο λιμάνι Arinaga και για την επακόλουθη ρυμούλκησή του στην τελική τοποθεσία, που σχεδιάζεται μπροστά από τον δήμο San Bartolomé de Tirajana, εντός της χωρικής θάλασσας των Καναρίων Νήσων ( Ισπανία).

Η αρχή

Στόχος της Greenalia είναι να λάβει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές και διοικητικές άδειες για την κατασκευή του Gofio και, με αυτό, να καταστήσει το Gofio το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο συνδεδεμένο με το δίκτυο στις ισπανικές ακτές. Αυτή η εγκατάσταση χρησιμοποιεί πλωτή τεχνολογία, κλειδί για την υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας στις ισπανικές ακτές, επομένως αναμένεται ότι αυτή θα είναι η αρχή της οριστικής ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας στην Ισπανία.

Το έργο

Κατά τη διαδικασία ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας, αναμένεται η δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας (άμεσες και έμμεσες), οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας στην περιοχή, όπου η εταιρεία Blue Lines Renewables με έδρα τη Γκραν Κανάρια , ενεργεί ως στρατηγικός και τεχνολογικός εταίρος.

Με την υλοποίηση υπεράκτιων έργων, οι Κανάριοι Νήσοι μπορούν να τοποθετηθούν ως ένας από τους ηγέτες στην τεχνολογία πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας παγκοσμίως και, με αυτήν, να επιτύχουν τον στόχο ανάπτυξης 310 MW θαλάσσιας ενέργειας στις ακτές των Καναρίων Νήσων, όπως αναφέρει ο η νησιωτική κυβέρνηση στην Ενεργειακή Στρατηγική των Καναρίων Νήσων 2015-2025 – EECan25.

Τέλος, αναμένεται ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει βασικό και ουσιαστικό ορόσημο για την πρόοδο του πλωτού αιολικού τομέα παγκοσμίως και μια ιστορική ευκαιρία για την Ισπανία να ηγηθεί του ενεργειακού τομέα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας