Μενού Ροή
Πήρε άδεια ένα ακόμα αιολικό της EDPR στα Άγραφα

Την εγκρισή της για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 49,5 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 49,5 MW στη θέση ΤΡΕΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ, της Δημοτικής Ενότητας ΒΙΝΙΑΝΗΣ,ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ, του Δήμου ΑΓΡΑΦΩΝ, της Περιφερειακής

Ενότητας ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, της Περιφέρειας ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το αιολικό είναι του Πορτογαλικού κολοσσού EDPR ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ που ήδη έχει αναπτύξει άλλα δύο έργα των 29,40 MW έκαστο (συνολικά 14 Α/Γ) που έχουν λάβει άδεια παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Μητρώο του Ρυθμιστή της αγοράς που δόθηκαν πριν από μερικούς μήνες στη δημοσιότητα, εντός των ορίων του Δήμου Αγράφων έχουν χορηγηθεί άλλες 36 Άδειες Παραγωγής, συνολικής ισχύος 561,07 MW.

Από αυτές οι επτά αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 70 MW, πέντε μικρά υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 9,28 MW και 24 αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 481,79 MW, με τον συνολικό αριθμό των ανεμογεννητριών (Α/Γ) να ανέρχεται στις 197.

Πέρα όμως των 561,07 MW, εντός των ορίων του Δήμου Αγράφων έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από την ΡΑΕ  και τέσσερις αιτήσεις για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 62,49 MW.

Στα Άγραφα

Στα έργα που χωροθετούνται εντός του δήμου Αγράφων ο ομίλος Ελλάκτωρ, με δύο θυγατρικές του, τις  εταιρείες Ανεμοδομική και Πουνέντης, έχει πάρει άδεια εγκατάστασης για  δύο έργα 46 MW (με 11 Α/Γ) και 40 MW (με 10 Α/Γ),  μια επένδυση 110 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, η εταιρεία Τζάσπερ Αιολική Ελλάδος ΑΕ έχει λάβει άδειες για έξι αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 232 MW (116 Α/Γ), η  ΑΝΕΜΟΡΑΧΗ ΑΕ για 34 MW (17 A/Γ), η ΑΝΕΜΟΔΡΑΣΗ ΑΕ για 32 ΜW, η CENTAURUS ENERGY SOLUTION 1 για 7 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 70 MW, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και πολλά άλλα μικρά έργα.

Η EDPR

Η πορτογαλική EDP Renewables αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, που αναλαμβάνει όλο το φάσμα ανάπτυξης, χρηματοδότησης, κατασκευής και λειτουργίας αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Eισήλθε στην ελληνική αγορά το 2018 και έκτοτε διαγράφει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης.

Μέσα από σημαντικές συνεργασίες με εταιρείες όπως η «Τέρνα» και η «Ελλάκτωρ», η εταιρεία εκτιμά πως θα έχει διπλασιάσει τις δραστηριότητές της έως το 2025, φτάνοντας εγκατεστημένη δυναμικότητα που θα αγγίζει τα 500 MW.

Το πρώτο έργο της EDPR επί ελληνικού εδάφους, το αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 45MW στην περιοχή Λιβάδι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2021.

Θα ακολουθήσει μια σειρά από άλλα έργα, όπως αυτό που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα στην Αερορράχη, στο Νυμφαίο της Φλώρινας, που θα παγιώσουν την παρουσία της EDPR στην ελληνική αγορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας