Μενού Ροή
Ρωσικό κατασκοπευτικό πρόγραμμα σαμποτάζ φέρνουν στο φως σκανδιναβικά μέσα ενημέρωσης

Ένα ρωσικό στρατιωτικό πρόγραμμα φέρεται να χαρτογράφησε υπεράκτια αιολικά πάρκα, αγωγούς φυσικού αερίου και καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας και διαδικτύου στη Δανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την Τετάρτη.

Το ντοκιμαντέρ, Skyggekrigen, δημιουργήθηκε από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Δανίας DR σε συνεργασία με νορβηγικούς, σουηδικούς και φινλανδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και αποκάλυψε ότι ο στόχος της ρωσικής επιχείρησης φέρεται να είναι ο σχεδιασμός και η εκτέλεση σαμποτάζ κατά των σκανδιναβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων στον Ατλαντικό και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις πηγές που χρησιμοποίησαν τα τέσσερα μέσα ενημέρωσης, το στρατιωτικό πρόγραμμα αποτελεί μέρος της προετοιμασίας της Ρωσίας για μια μεγάλη σύγκρουση με τη Δύση και ένας τεράστιος αριθμός στρατιωτικών και πολιτικών πλοίων πλέει γύρω από τα σκανδιναβικά ύδατα, αποκαλύπτοντας τι βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας και πώς συνδέονται μεταξύ τους οι υποδομές.

«Σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Δύση, είναι έτοιμοι και ξέρουν πού να χτυπήσουν αν θέλουν να παραλύσουν τη δανική κοινωνία», δήλωσε ο Anders Henriksen, επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της δανικής υπηρεσίας πληροφοριών (Politiets Efterretningstjeneste, PET).

Ο Nils Andreas Stensønes, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Νορβηγίας, δήλωσε ότι το στρατιωτικό πρόγραμμα είναι μια στρατηγική ικανότητα για τη Ρωσία που θεωρείται απαραίτητη και ελέγχεται απευθείας από τη Μόσχα.

Το DR, μαζί με τους νορβηγικούς (NRK), σουηδικούς (SVT) και φινλανδικούς (Yle) τηλεοπτικούς σταθμούς, έλαβε υποκλαπείσες ραδιοεπικοινωνίες από το ρωσικό ναυτικό στο πλαίσιο της έρευνάς του, αποκαλύπτοντας ότι ρωσικά «πλοία-φαντάσματα» πλέουν στα σκανδιναβικά ύδατα, απενεργοποιώντας τους πομπούς του Αυτόματου Συστήματος Αναγνώρισης (AIS), ώστε να μην κοινοποιείται η θέση τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ρωσικό πολεμικό πλοίο «Ναύαρχος Vladimirsky». Επισήμως, το πλοίο ασχολείται με ωκεανογραφικές έρευνες, αλλά σύμφωνα με τις πηγές του DR, χρησιμοποιείται επίσης για εργασίες πληροφοριών, καθώς το σκάφος έχει στείλει ραδιοφωνικά μηνύματα που περιγράφουν λεπτομερώς τις θέσεις του σε μια βάση του στόλου στη Ρωσία.

Με βάση την υποκλαπείσα ραδιοεπικοινωνία, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ αποκάλυψαν ότι το «Ναύαρχος Vladimirsky» έπλεε επί ένα μήνα γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα, το Storebælt, το στενό Kattegat και τη Βόρεια Θάλασσα. Το πλοίο πέρασε από υφιστάμενα και μελλοντικά υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπου παρέμεινε για αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές πληροφοριών και εμπειρογνώμονες, ο στόχος της αποστολής του «Ναύαρχος Vladimirsky» στα σκανδιναβικά ύδατα ήταν να προετοιμαστεί για σαμποτάζ, ώστε η Ρωσία να μπορέσει ενδεχομένως να παραλύσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη βορειοδυτική Ευρώπη.

«Αυτό κάνουν τα ερευνητικά σκάφη – στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έναν μεγάλο πόλεμο με το ΝΑΤΟ», αποκάλυψε στο ντοκιμαντέρ μια βασική πηγή σε δυτική υπηρεσία πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό ναυτικό σκάφος πιθανότατα χαρτογράφησε τα καλώδια ισχύος και δεδομένων από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα προς το χερσαίο δίκτυο και τις διασυνδέσεις τους, καθώς και τη θέση άλλων κρίσιμων υποδομών.

Αποκαλύψεις που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη

Στη Σουηδία, ο πρώην υπουργός Άμυνας Peter Hulqvist δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκαν 50 ρωσικά «πλοία-φαντάσματα» γύρω από τη Σκανδιναβία, 27 εκ των οποίων βρίσκονταν σε σουηδικά ύδατα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σαφής και σοβαρή πρόθεση πίσω από αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα τα ρωσικά πλοία.

«Σκοπός είναι να παράσχουν μια βάση για τον ρωσικό πολεμικό σχεδιασμό απευθείας κατά της Σουηδίας. Ο στόχος είναι να μάθουμε πώς να σαμποτάρουμε τα σουηδικά συστήματα», δήλωσε στο σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Οι εκπρόσωποι της σουηδικής κυβέρνησης αντέδρασαν επίσης έντονα στην αποκάλυψη της εκτεταμένης ρωσικής κατασκοπείας από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Mikael Oscarsson, εκπρόσωπο αμυντικής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών, η συμπεριφορά αυτή είναι «απαράδεκτη» και το θέμα θα τεθεί πλέον στην επιτροπή άμυνας την Πέμπτη.

Οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Σουηδική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Υπηρεσία Ασφαλείας θα κληθούν να λάβουν μέτρα, δήλωσε στο SVT.

Η ανακάλυψη της χαρτογράφησης και των πιθανών σχεδίων σαμποτάζ της Ρωσίας στη σκανδιναβική περιοχή έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες στις αρχές της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας.

Η κυβέρνηση της Δανίας ζήτησε αυξημένη ασφάλεια γύρω από τα υπεράκτια αιολικά της πάρκα και η Δανική Υπηρεσία Ενέργειας διέταξε επείγουσα επανεξέταση των σχεδίων ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης για τον υπεράκτιο αιολικό τομέα.

Το Υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση και παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε για το θέμα και συγκεκριμένα για την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της ΕΕ.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας