Μενού Ροή
Στον πάγο προεκλογικά χιλιάδες φωτοβολταϊκά - Εκτός επιδοτήσεων από το πρόγραμμα για τις στέγες

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Όποιος πρόλαβε τον Κύριον οίδε! Η ταχύτητα στην υποβολή αιτήσεων δεν μπορεί να είναι το αντικειμενικό κριτήριο και ο παράγοντας εκείνος που καθορίζει την αξιοποίηση του ηλεκτρικού χώρου στη χώρα. Ειδικά αν έχει γίνει χρήση παράνομου λογισμικού.

Και όμως. Κερδισμένοι στο πρόσφατο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την απόκτηση μιας άδειας φωτοβολταϊκού ισχύος 400 kW στις κορεσμένες περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, δεν ήταν όσοι είχαν ολοκληρωμένο φάκελο. Εξ αυτών, πολλοί έμειναν εκτός νυμφώνος.

Τυχεροί ήταν όσοι διέθεταν γρήγορα λογισμικά, ακόμη και παράνομα, όπως λένε οι καταγγελίες, με τα οποία μπόρεσαν να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους και να υποβάλλουν σε χρόνο-ρεκόρ τις αιτήσεις, «καπαρώνοντας» τον λιγοστό διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και αφήνοντας εκτός χιλιάδες άλλους, με ενδεχομένως πληρέστερους φακέλους.

Συνέβη στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ τον περασμένο Οκτώβριο, και μετά από ένα καταιγισμό διαμαρτυριών και καταγγελιών, μαζί με τις πρώτες νομικές προσφυγές, η ΡΑΕ έδωσε εντολή να «παγώσουν» τα πάντα.

Εως ότου διερευνήσει την υπόθεση, η Αρχή καλεί το ΔΕΔΔΗΕ να μην προχωρήσει στην έκδοση όρων σύνδεσης, ενώ έχει αναθέσει σε εμπειρογνώμονα να διεξάγει έρευνα και να της δώσει πόρισμα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Και τώρα;

Η έρευνα για το τρόπο που λειτούργησε το ηλεκτρονικό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων το επίμαχο διάστημα, βρίσκεται σε εξέλιξη, ο εμπειρογνώμονας συλλέγει στοιχεία, και όσο περνάει ο καιρός πληθαίνουν οι επιστολές, οι καταγγελίες και οι πρώτες νομικές προσφυγές.

Οι παρενέργειες

Κυρίως όμως αναδεικνύονται οι πρώτες παρενέργειες του αλαλούμ και του παγώματος της διαδικασίας. Ποιες είναι;

Καταρχήν ο κίνδυνος να χαθούν κρίσιμα χρονοδιαγράμματα. Αν και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα έχουν λάβει την λεγόμενη «πληρότητα φακέλου» από τον ΔΕΔΔΗΕ, εντούτοις δεν έχουν πάρει όρους σύνδεσης, ούτε έχουν υπογράψει Σύμβαση Σύνδεσης.

Για τα περισσότερα όμως από τα αιτήματα έχει παρέλθει το τρίμηνο που όριζε ο νόμος για την υπογραφή της Σύμβασης. Ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ, ούτε η ΡΑΕ, ούτε το υπουργείο Ενέργειας φαίνεται να έχουν λάβει κάποια πρωτοβουλία για να μην μείνουν εκτός διαδικασίας οι αρκετές χιλιάδες αυτοί ενδιαφερόμενοι.

Δεύτερη παρενέργεια είναι ότι οι περιοχές αυτές χάνουν και τα επόμενα προγράμματα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση της απλουστευμένης διαδικασίας υποβολής αιτημάτων για φωτοβολταϊκά κάτω των 10,8 KW, ενώ το Μάρτιο εκκινεί το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». Τόσο η Κρήτη, όσο και η Πελοπόννησος κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της διαδικασίας, για όσο καιρό θα εκκρεμεί ή εξέταση των αιτημάτων άλλων αιτούντων από τον Σεπτέμβριο.

Το πρόβλημα είναι εν γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Ενέργειας, αλλά το γεγονός ότι εμφανίζεται δύο μήνες πριν τις εκλογές, του προσδίδει άλλη διάσταση. Το κράτος εμφανίζεται αφερέγγυο απέναντι σε χιλιάδες πολίτες, που πίστεψαν στο αδιάβλητο των διαγωνιστικών διαδικασιών και κατέβαλαν χρήματα για μελέτες σε μηχανικού και ξαφνικά βλέπουν να κερδίζουν αυτοί που κάνουν χρήση γρήγορων ρομποτικών μηχανών και λογισμικών.

Η επιστολή του ΤΕΕ Αν. Κρήτης

Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Κ. Σκρέκα το Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Καταρχήν επισημαίνεται ότι «ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την απόκτηση άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 400 kW στην Κρήτη έλαβε χώρα στις 25 Οκτωβρίου 2022 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., με μοναδικό κριτήριο ως προς την επιτυχή υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας-ταχύτητας».

Στη συνέχεια το ΤΕΕ/ΤΑΚ κάνει λόγο για τη πιθανή παράνομη χρήση ρομποτικών λογισμικών από κάποιους εκ των συμμετεχόντων, καθώς «υπάρχουν αιτήσεις που κατατέθηκαν σε διάρκεια ενός λεπτού ή και λιγότερο, πράγμα αδύνατο», προσθέτοντας ότι τα ρομπότ δημιούργησαν «συνθήκες απόλυτης έλλειψης ισονομίας και νόθευσης των συνθηκών ανταγωνισμού».

Εν κατακλείδι, όπως αναφέρει και η επιστολή, «η λογική της ταχύτητας στις αιτήσεις δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο και καθοριστικός παράγοντας για την αξιοποίηση του ηλεκτρικού χώρου στη χώρα. Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που θα μπορούσε να διατυπώσει η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. με πιο εξειδικευμένες προμελέτες, οικονομοτεχνική σκοπιμότητα των επενδύσεων, απαίτηση επέκτασης δικτύου, κ.τ.λ., ώστε να έχουν προτεραιότητα οι πιο ώριμες και αποδοτικές επενδύσεις με το μικρότερο αποτύπωμα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας