Σε ανοδική ρότα κινείται η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος μέχρι τώρα το Μάιο, κάτι που καθιστά πιθανό ένα “τσίμπημα” τιμών στις χρεώσεις στα τιμολόγια του επόμενου μήνα.
Συγκεκριμένα, στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στις 20 συνεδριάσεις του Μαΐου η μέση τιμής διαμορφώνεται στα 76,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κάτι που εφόσον δεν αλλάξει αυξάνει τις πιθανότητες για πιο ακριβές τιμές για τον Ιούνιο για τα πράσινα τιμολόγια, που άλλωστε προανακοινώνονται και εξαρτώνται από την πορεία της χονδρικής σε μεγάλο ποσοστό. Βέβαια υπάρχει η αναμονή για τα νέα "πολυζωνικά πορτοκαλί τιμολόγια" που βασίζονται στους "έξυπνους" μετρητές και που θα δίνουν ευκαιρίες δυναμικής τιμολόγησης σε ώρες που η χονδρική αγορά ρεύματος έχει χαμηλές τιμές. Προς ώρας βέβαια δεν υπάρχει άμεσος ορίζοντας.
Για σήμερα, δε, Δευτέρα η χονδρεμπορική τιμή αυξήθηκε κατά 16,13% και διαμορφώθηκε στα 92,62 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Η κατώτερη τιμή στη διάρκεια του 24ωρου ήταν στα 58,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η υψηλότερη στα 142,44 ευρώ. Για την εικόνα αυτή μεγάλο ρόλο παίζει το φυσικό αέριο, που συμμετέχει στο μίγμα με ποσοστό 43,06%. Ακολουθούν οι ΑΠΕ με το μερίδιο να διαμορφώνεται στο 36,11%. Οι εισαγωγές στο 13,28% και τα υδροηλεκτρικά στο 3,73%.
Δείγμα της τάσης που επικρατεί είναι, μάλιστα, το ότι η ενδοσυνεδριακή ανώτατη τιμή των προσφορών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει κινηθεί έντονα ανοδικά. Χαρακτηριστικά, την εβδομάδα που πέρασε η ανώτατη τιμή ανήλθε στα 192,20 ευρώ με την κατώτερη της ημέρας ήταν τα 7,66 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου που κινείται ανοδικά με την τιμή TTF στα 30,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η λιανική
Στο φόντο αυτό, με τον Μάιο να είναι ο πρώτος μήνας το 2024 με άνοδο, οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις την 1η Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μετά εισήλθε σε καθοδική τροχιά.
Ετσι, τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει πράσινο τιμολόγιο, αποτελούν άλλωστε και τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών μπορεί να δουν τις τιμές να κινούνται ανοδικά αν δεν αλλάξει κάτι στις επόμενες δέκα συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Σε αντίθεση με τους καταναλωτές που έχουν μπλε τιμολόγια με κλειδωμένες τιμές από έξι μήνες έως 12 μήνες.