Μενού Ροή
Το σχέδιο Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αυστρίας-νότιας Γερμανίας

Το σχέδιο μιας νέας «ηλεκτρικής λεωφόρου» μεταξύ Βορρά και Νότου που θα μπορεί να μεταφέρει στη Βόρεια Ευρώπη την «πράσινη» ενέργεια που θα φτάνει στη χώρα μας από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω των διασυνδέσεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Αιγύπτου φέρεται έτοιμος να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται σχετικό non paper που έχει περιέλθει σε γνώση του, στόχος του ελληνικού σχεδίου είναι να συνδεθούν μεταξύ τους οι περιοχές με υψηλό αιολικό και ηλιακό δυναμικό, δηλαδή οι χώρες-παραγωγοί καθαρής ενέργειας με τις χώρες της Ευρώπης όπου υπάρχει η υψηλότερη ζήτηση για ρεύμα.

Το θέμα όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα συζητηθεί και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Όπως είπε "η Ευρώπη πρέπει να δει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και που πρέπει να φτάσουμε. Ο προσανατολισμός πρέπει να αλλάξει γιατί ο ευρωπαϊκός νότος έχει ένα πλεονέκτημα πλέον και αποτελεί πύλη εισόδου για την ενέργεια της Αφρικής. Στην προσεχή σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί αυτό".

Το non paper

«Είναι ζωτικής σημασίας να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης», φέρεται να αναφέρει το non paper, επισημαίνοντας ότι οι «επενδύσεις στα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι χαμηλότερες από αυτές που απαιτούνται για να φτάσουμε σε ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος».

Πληροφορίες του energymag αναφέρουν ότι στο «επίκεντρο» της ελληνικής πρότασης βρίσκεται το project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αυστρίας-νότιας Γερμανίας με καλώδιο αρχικής μεταφορικής ικανότητας 3 GW, το οποίο είχε πρωτοπαρουσιαστεί στα τέλη του 2022. Έχουν μάλιστα ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες επαφές σε επίπεδο κυβερνήσεων, Ρυθμιστικών Αρχών και Διαχειριστών Μεταφοράς.

Το σχέδιο Κοπελούζου

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ωρίμανση των διασυνδέσεων Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ (με φορέα υλοποίησης τον Euroasia Interconnector) αλλά και της διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (με πιο ώριμο project τη διασύνδεση GREGY που «τρέχει η Elica του Ομίλου Κοπελούζου και το έτερο project GAP του ομίλου Eunice να «ανεβάζει στροφές» το τελευταίο διάστημα) καθιστά αναγκαία τη διάνοιξη ηλεκτρικών λεωφόρων από τη χώρα μας προς την Ε.Ε. με δεδομένα και τα σχέδια ανάπτυξης ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και την περιορισμένη μεταφορική ικανότητα του υφιστάμενου δικτύου των Βαλκανίων. Η Ελλάδα με τον τρόπο αυτό θα καταστεί κόμβος μεταφοράς της πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ από τη Μεσόγειο προς την «βιομηχανική καρδιά» της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρώπη έχει φιλόδοξα σχέδια για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, τα οποία περιλαμβάνουν και μαζική διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αυτή τη δεκαετία. Υπάρχουν όμως ανησυχίες ότι τα δίκτυα της Ηπείρου δεν είναι επαρκώς θωρακισμένα ώστε να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε ένα σύστημα όπου θα κυριαρχούν οι πιο στοχαστικές πηγές ενέργειας όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Με Δυτικά Βαλκάνια

Στο πλαίσιο αυτό, τo ελληνικό non paper επισημαίνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας είναι περιορισμένη και τα ορυκτά καύσιμα και κυρίως ο άνθρακας εξακολουθούν να κυριαρχούν στο ενεργειακό μείγμα. Κάνει επίσης λόγο για επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών, ενώ προτείνει και τη δημιουργία «Ταμείου Ευρωπαϊκών Δικτύων» (European Grid Facility) για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων

Το σχέδιο της Ελλάδας θα μπει στο τραπέζι καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για πρώτη φορά την πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής οκτώ «στρατηγικών net zero τεχνολογιών», μεταξύ των οποίων και αυτές που απαιτούνται για την ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας