Μενού Ροή
Φωτό: Arteum Ro-Unsplash
"Τυφλές" δεκάδες ανεμογεννήτριες στην Κεντρική Ευρώπη - Η κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν ταυτόχρονα με την εισβολή στην Ουκρανία

Πάνω από το 50% των ανεμογεννητριών που επηρεάστηκαν από την μαζική διακοπή της δορυφορικής επικοινωνίας έχουν πλέον επανασυνδεθεί με απομακρυσμένη παρακολούθηση και συντήρηση από την Υπηρεσία ENERCON.

Συνολικά 677 αιολικά πάρκα επιστρέφουν στο διαδίκτυο, η επικοινωνία συνεχίζει να διακόπτεται σε 618 αιολικά πάρκα (από τις 22 Μαρτίου).

Ομάδες εξυπηρέτησης στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης (CNE) εργάζονται επί του παρόντος όλο το εικοσιτετράωρο σε μια μεγάλης κλίμακας συντονισμένη δράση για την αποκατάσταση του προβλήματος, το οποίο προέκυψε στις 24 Φεβρουαρίου μετά από μια κυβερνοεπίθεση στον δορυφόρο KA-SAT.

Ταυτόχρονα με την εισβολή

Οι υπηρεσίες επικοινωνίας που παρέχονται μέσω του δορυφόρου έπεσαν σχεδόν την ίδια στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Περίπου 30.000 δορυφορικά τερματικά που χρησιμοποιούνται από εταιρείες και οργανισμούς από διάφορους τομείς επηρεάστηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Μεταξύ αυτών είναι 5.800 ENERCON WEC στην κεντρική Ευρώπη με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 10 GW. Η ENERCON έλαβε τώρα επιβεβαίωση ότι η διακοπή προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση.

Ωστόσο, οι πελάτες της ENERCON και της ENERCON δεν ήταν ο άμεσος στόχος. Το περιστατικό εικάζεται ότι συνέβη σε σχέση με τον Ρωσικό επιθετικό πόλεμο, η διακοπή της επικοινωνίας με τα WEC είναι παράπλευρη ζημία.

Κανένας κίνδυνος

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα WEC και δεν υπήρξε ποτέ. Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου συνεχίζουν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στους μετατροπείς αιολικής ενέργειας για να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους στο ηλεκτρικό δίκτυο – για παράδειγμα για να περιορίζουν την τροφοδοσία ισχύος εάν είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα του δικτύου.

Δεδομένου ότι δεν πραγματοποιείται παρακολούθηση SCADA για τους μετατροπείς αιολικής ενέργειας που είναι εκτός σύνδεσης λόγω της διακοπής, οι χειριστές και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναφέρουν παρατυπίες και βλάβες απευθείας στα σημεία εξυπηρέτησης και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς ή μέσω του λειτουργικού ελέγχου τους.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η σύνδεση επικοινωνίας, η Υπηρεσία ENERCON αντικαθιστά το υλικό στους μετατροπείς αιολικής ενέργειας που υπέστησαν ζημιά από την κυβερνοεπίθεση.

Η ENERCON είχε εξασφαλίσει μια μεγάλη ποσότητα μόντεμ SAT για τους πελάτες της για να της επιτρέψει να ξεκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης γρήγορα και εύκολα.

Σε άλλα αιολικά πάρκα έχει αποκατασταθεί εναλλακτικά η επικοινωνία τους μέσω LTE/κινητής επικοινωνίας. Τα υπόλοιπα αιολικά πάρκα θα αντιμετωπιστούν ένα προς ένα. Η πλειοψηφία των μετατροπέων αιολικής ενέργειας αναμένεται να είναι ξανά online μέχρι το Πάσχα.

Εφεδρική σύνδεση

Μια βασική πρόκληση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι η εφεδρική σύνδεση επικοινωνίας που λείπει από πολλά αιολικά πάρκα και αντικαθιστά την αρχική σύνδεση σε περίπτωση βλάβης.

Προκειμένου να μπορέσει να καλύψει αυτό το κενό για τους χειριστές και τους ιδιοκτήτες στο μέλλον, η ENERCON συντάσσει επί του παρόντος πακέτα μετασκευής που βασίζονται σε LTE, που προορίζονται για τα επηρεαζόμενα συστήματα SAT από την αρχή. Το σχέδιο είναι να τα προσφέρουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η ENERCON ελπίζει σε μια ισχυρή ανταπόκριση από τους πελάτες της, των οποίων η ευαισθητοποίηση για το θέμα έχει αυξηθεί πολύ από αυτό το μεμονωμένο περιστατικό. Η ENERCON θα προσεγγίσει ενεργά τους πελάτες της με μια προσφορά τις επόμενες εβδομάδες.

Για μελλοντικά νέα έργα, η ENERCON συνιστά στους πελάτες της να εξετάσουν ήδη και να εφαρμόσουν αυτό το τεχνικό χαρακτηριστικό στα σχέδια κατ' αρχήν σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας