Μενού Ροή
"Μπαίνει στη πρίζα" η ηλεκτρική λεωφόρος Ελλάδας-Αυστρίας-Γερμανίας

Με την πρόταση για την «ηλεκτρική λεωφόρο» Ελλάδας-Αυστρίας- Γερμανίας για μεταφορά πράσινης ενέργειας από την χώρα μας προς τον ευρωπαϊκό Βορρά στις βαλίτσες του ταξιδεύει σήμερα στο Βερολίνο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Διαδικασίας του Βερολίνου (Berlin Process). Πρόκειται για ένα φόρουμ που ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία της Γερμανίας με στόχο να προωθήσει την προσέγγιση των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία) με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ενεργειακός φάκελος αφορά σε πρωτοβουλίες που αφορούν αφενός στην πράσινη μετάβαση των χωρών της περιοχής -με την χρηματοδοτική στήριξη εμβληματικών επενδύσεων προς την κατεύθυνση αυτή-, αφετέρου στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας με τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενέργειας, με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση πολλών εκ των έξι χωρών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energymag,  το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αυστρίας-Nότιας Γερμανίας αρχικής χωρητικότητας 3 GW -που αποκάλυψε ο κ. Σκρέκας κατά την περασμένη εβδομάδα- θα συζητηθεί κατά τη σημερινή Σύνοδο, στην οποία θα συμμετέχει και ο Γερμανός Υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο εκφράζει ισχυρό ενδιαφέρον για το project που πιθανότατα θα συζητηθεί και κατ’ ιδίαν μεταξύ των κ.κ. Σκρέκα και Χάμπεκ, σήμερα ή αύριο, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του γερμανικού τύπου στο έργο, με το γνωστό περιοδικό Der Spiegel να φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να προμηθεύσει με αιολική ενέργεια τη Γερμανία».

Ο ΑΔΜΗΕ -κατά τις ίδιες πληροφορίες- έγει προσλάβει σύμβουλο για να την εκπόνηση των προκαταρκτικών μελετών. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και διαδικασίες για την προετοιμασία του φακέλου του έργου ώστε να υποβληθεί προς ένταξη στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI)- που έχουν προνομιακό αδειοδοτικό καθεστώς και είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία) που θα επικαιροποιηθεί το επόμενο έτος.

To project εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για ενίσχυση του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων -το οποίο αυτή τη στιγμή έχει περιορισμένη δυναμικότητα- ώστε να καταστεί εφικτή η μεταφορά «πράσινης» ενέργειας όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο: Εδώ έρχεται να «κουμπώσει» το project GREGY της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση προς την υπόλοιπη Μεσόγειο.  Στο «κάδρο» άλλωστε της ενίσχυσης του Ηλεκτρικού Δικτύου των Δυτικών Βαλκανίων εντάσσεται και η ενίσχυση των διασυνδέσεων της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ακόμα ένα έργο προς την κατεύθυνση αυτή -που περιλαμβάνεται μάλιστα στα εμβληματικά projects για την σύσφιξη των ενεργειακών δεσμών ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων- είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με Γραμμή Μεταφοράς 400 KV μεταξύ Σερβίας-Μαυροβουνίου-Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που θα συνδέσει τα δίκτυα των χωρών αυτών με αυτά της Κροατίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Ιταλίας.

Η υπόλοιπη ατζέντα

Κατά τη σημερινή Σύνοδο, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και τα projects που ενισχύουν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ο Διαδριατικός Αγωγός TAP, o διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, τρία projects που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεταφορά αζέρικου αερίου στην ευρύτερη περιοχή. Αναφορά αναμένεται να γίνει και στο FSRU της Αλεξανδρούπολης που σε συνδυασμό με άλλα projects μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου του LNG για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προωθώντας αφενός την απεξάρτησή τους από τη Ρωσία, αφετέρου από τα πιο «βρώμικα» ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, λιγνίτης), τα οποία καταλαμβάνουν ακόμα τη μερίδα τη λέοντος στο ενεργειακό μείγμα. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η επέκταση του FSRU   στο Krk της Κροατίας. Θα επιβεβαιωθεί επίσης η έμφαση στην πράσινη ατζέντα, που υπογραμμίζεται και από μια σειρά projects για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πρόγραμμα για τα Δυτικά Βαλκάνια (ύψους 20 δις. ευρώ σε ορίζοντα επταετίας). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η κατασκευή πάρκου πλωτών φωτοβολταϊκών στην Αλβανία και μεγάλων χερσαίων φωτοβολταϊκών στη Βόρειο Μακεδονία (Oslomej- Bitola), και η διείσδυση των έξυπνων μετρητών στη Σερβία.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας