Ο πασχαλινός "Unabomber" σκάει με όρεξη και αυτή την εβδομάδα για να σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο. Χρόνια πολλά σε όλους!
- Εκλέγουν ευρωβουλευτή οι μικροί επενδυτές σε ΑΠΕ
- Ο «κυρ Στέφανος» Κασσελάκης, οι μισθοί στη ΡΑΕ…
- …Και ένα ταξίδι στη Μπανγκόκ
- Έμεινε από…ενέργεια ο e-katanalotis
- Προβληματισμός στα κυπριακά κοιτάσματα
- Χάνει τον πόλεμο η Gazprom
- Η Ριμπέρα πήρε το όπλο της..
Εκλέγουν ευρωβουλευτή οι μικροί επενδυτές σε ΑΠΕ
Σε περισσότερους από 85.000 υπολογίζονται πλέον οι μικροί επενδυτές σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις στέγες, στα χωράφια, στα οικόπεδα, δίπλα σε βιοτεχνίες, σε βιομηχανίες. «Ποτέ δεν είχαμε περισσότερους μικρούς επενδυτές σε ΑΠΕ και αυτοκαταναλωτές (ενέργειας)», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Τι σημαίνει αυτό σε πολιτικό επίπεδο; Ότι εάν αναχθεί ο αριθμός των 85.000 στους ενεργούς ψηφοφόρους (5,2 εκατομμύρια τα έγκυρα ψηφοδέλτια στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 – λιγότεροι υπολογίζεται ότι θα ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές), τότε, χωρίς υπερβολή, οι μικροί επενδυτές σε ΑΠΕ αποτελούν το 1,6-1,7% του εκλογικού σώματος, ίσως και περισσότερο, άρα εκλέγουν ευρωβουλευτή!
Ο «κυρ Στέφανος» Κασσελάκης, οι μισθοί στη ΡΑΕ…
Η σκηνή από την παλιά ελληνική ταινία «Μοντέρνα Σταχτοπούτα», στην οποία η Αλίκη Βουγιουκλάκη, μόλις έχει πληροφορηθεί το νέο μισθό της, τηλεφωνεί στον «κυρ Στέφανο» για να παραγγείλει «μπόλικο ζαμπόν και σοκολάτες», ήρθε στο μυαλό αυτών που άκουσαν τη Μεγάλη Τρίτη τον Στέφανο Κασσελάκη να εξαγγέλλει αυξήσεις στη ΡΑΕ (πλέον, ΡΑΑΕΥ). Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha τη Μεγάλη Τρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να γνωρίζει πολύ καλά (!) τη ΡΑΑΕΥ και τις αποδοχές που δίνει στα στελέχη της (πώς, άραγε;) αφού την έφερε ως παράδειγμα για τη νέα μισθολογική πολιτική που προτίθεται ο ίδιος (αν και όποτε γίνει κυβέρνηση, φυσικά) να ακολουθήσει στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Το δημόσιο πρέπει να είναι ανταγωνιστικό. Για παράδειγμα στη ΡΑΕ δεν πρέπει να έχεις υπαλλήλους που να γνωρίζουν και να αμείβονται όπως τα στελέχη των ιδιωτικών εταιρειών που ρυθμίζουν;», αναρωτήθηκε (οι πληροφορίες ότι στο άκουσμα των δηλώσεων άνοιξαν σαμπάνιες στην Πειραιώς 132 ελέγχονται ως… ακριβείς).
…Και ένα ταξίδι στη Μπανγκόκ
Την ώρα, πάντως, που ο Στ. Κασσελάκης εξήγγειλε αυξήσεις στα στελέχη της ΡΑΑΕΥ, δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής να καλύψει τα έξοδα για να μετάσχει στέλεχός της στο 21η ετήσιο συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ERRA στα μέσα Μαΐου. Η είδηση δεν είναι το συνέδριο αλλά το πού θα πραγματοποιηθεί: στην εξωτική Μπανγκόκ της Ταϋλάνδης.
Έμεινε από…ενέργεια ο e-katanalotis
Χωρίς τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και τις τιμές βενζίνης και πετρελαίου στα πρατήρια υγρών καυσίμων έκανε πρεμιέρα η αναβαθμισμένη -σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης- ιστοσελίδα «e-katanalotis». Αν και ο νυν υπουργός Κώστας Σκρέκας θήτευσε στο υπουργείο Ενέργειας και μάλιστα στο απόγειο της ενεργειακής κρίσης, ενώ συχνά-πυκνά μιλά για θέματα του παλιού υπουργείου, αποφάσισε να μην ακολουθήσει τα χνάρια του προκατόχου του στο υπουργείο Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος φιλοδοξούσε να καταστήσει τον «e-katanalotis» ως τον βασικό πάροχο πληροφοριών στους καταναλωτές για τις τιμές στην αγορά, συμπεριλαμβάνοντας και την ενέργεια. Έτσι, τα μεν τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας οι καταναλωτές (θα πρέπει να) τα πληροφορούνται από τον ιστότοπο της ΡΑΑΕΥ (rae.gr), ενώ οι τιμές των υγρών καυσίμων αναρτώνται από πολλών ετών σε έναν άλλο ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης, το fuelprices.gr (οι τακτικοί αναγνώστες του energymag.gr έχουν, βεβαίως, άμεση και έγκυρη ενημέρωση για τις τιμές μαζί με αναλυτικά ρεπορτάζ).
Προβληματισμός στα κυπριακά κοιτάσματα
Προβληματισμό για τις προοπτικές της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχει προκαλέσει η αρνητική αντίδραση της κυβέρνησης της Κύπρου στην «βελτιωμένη» πρόταση της κοινοπραξίας Chevron- New Energy-BG Cyprus για την εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη. Εξέλιξη που έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που η Αίγυπτος φαίνεται να μένει πίσω στην προσπάθειά της να καταστεί εξαγωγέας φυσικού αερίου (καθώς πρόσφατα αναγκάστηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια να προχωρήσει σε εισαγωγές του καυσίμου). Στον αντίποδα, σημαντική κινητικότητα -παρά τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας- καταγράφεται στα κοιτάσματα του Ισραήλ, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει και η «δική» μας Energean.
Χάνει τον πόλεμο η Gazprom
Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Gazprom φαίνεται να χάνει τον ενεργειακό πόλεμο με την Ευρώπη. Ο ρωσικός κολοσσός «έγραψε» το 2023 καθαρές ζημίες -της τάξης των 7,4 δις. δολαρίων- για πρώτη φορά από το 1999. Κάτι που, όπως επισημαίνουν αναλυτές, σημαίνει αφενός ότι η επιθετική τιμολογιακή πολιτική που φέρεται να ακολουθεί -σε περιβάλλον υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου έρχεται με αυξημένο κόστος-, αφετέρου ότι η Ρωσία δεν κατόρθωσε να αναπληρώσει επαρκώς το κενό που άφησαν οι μειωμένες εξαγωγές προς την Ευρώπη με νέες πωλήσεις στην Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Η Ριμπέρα πήρε το όπλο της..
Μεγάλη αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της Υπουργού Ενέργειας της Ισπανίας, Τερέσα Ριμπέρα (η οποία μάλιστα φέρεται να καλοβλέπει τη θέση της Επιτρόπου Ενέργειας στη νέα Κομισιόν που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου) ότι η Γαλλία εδώ και χρόνια μπλοκάρει τις νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Ισπανία, μέσω των οποίων η Ιβηρική θα διασυνδεόταν πιο ισχυρά με τον ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ντροπή». Η Ισπανίδα αξιωματούχος πρόσθεσε με νόημα πως «Όταν η Γαλλία χρειάστηκε πέρυσι να κλείσει πολλά πυρηνικά εργοστάσια, το Παρίσι ζήτησε βοήθεια από τους γείτονές της και η Ισπανία εξήγαγε προς τη Γαλλία τις μέγιστες ποσότητες ηλεκτρισμού που μπορούσε». Την ίδια στιγμή, στα διεθνή ΜΜΕ βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για περίεργες και αδιαφανείς περικοπές των εξαγωγών από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας RTE που επηρεάζουν τις ροές ηλεκτρισμού και δημιουργούν προβλήματα στο διασυνοριακό εμπόριο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ευρωπαίων traders, Ζερόμ Λεπάζ.