Μενού Ροή
Δάνειο ύψους 3 δισ. δολαρίων στη Ρουμανία για την κατασκευή αντιδραστήρων

Η Ρουμανία σχεδιάζει να δανειστεί περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών (EXIM) για την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στο μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας στο Cernavoda.

Η EXIM εξέδωσε δύο επιστολές ενδιαφέροντος για αμερικανικές εξαγωγές που χρησιμοποιούνται στο έργο πυρηνικής ενέργειας στη Ρουμανία. Η μία από τις επιστολές αφορά ένα πρώτο δάνειο ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της δεύτερης φάσης του έργου, αρχής γενομένης από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ η δεύτερη επιστολή αναφέρεται σε δάνειο ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα καλύψει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στο έργο στο σύνολό του, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Virgil Popescu.

Οι κυβερνήσεις της Ρουμανίας και των ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα είναι η κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στο Cernavoda, το οποίο λειτουργεί ήδη δύο αντιδραστήρες ισχύος 700 MW που καλύπτουν περίπου το ένα πέμπτο των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα έργα παρέμεναν στάσιμα για χρόνια, αλλά η ενεργειακή κρίση της τελευταίας περιόδου φαίνεται ότι ώθησε τις ρουμανικές αρχές να επιταχύνουν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Nicolae Ciuca, τα δάνεια της EXIM Bank θα ανέλθουν περίπου στο ένα τρίτο των χρηματοδοτικών αναγκών του έργου.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας