Μενού Ροή
«Ελαττωματική» η πρόταση της Επιτροπής για το πλαφόν στην ενέργεια, λέει Ολλανδός υπουργός

Η πρόσφατα υποβληθείσα πρόταση για το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου είναι εσφαλμένη και κινδυνεύει να βλάψει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γέτεν σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών της ΕΕ την Πέμπτη.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντήθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν μια σειρά νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο, την οποία κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη.

Ωστόσο, μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωσή του, το ανώτατο όριο -που ονομάζεται επίσης μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς- έχει δεχθεί εκτεταμένες επικρίσεις από χώρες τόσο υπέρ όσο και κατά της ιδέας.

Ο Γέτεν πιστεύει ότι η πρόταση είναι «ελαττωματική», λέγοντας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος να πληγεί η ενεργειακή ασφάλεια του εφοδιασμού, αλλά και η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Η Ολλανδία ανήκει σε μια ομάδα χωρών που είναι επιφυλακτικές ως προς την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών, με ανησυχίες, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση, καθώς θα αποθαρρύνει τις μεταφορές φυσικού αερίου στην ΕΕ και θα καταργήσει τους υψηλούς λογαριασμούς που οδηγούν στη μείωση της ζήτησης.

«Απλώς βλέπω όλους τους εμπειρογνώμονες που μας προειδοποιούν ότι αυτός ο μηχανισμός της αγοράς που προτείνεται σήμερα μπορεί να είναι επιζήμιος για την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γέτεν.

Όταν ρωτήθηκε τι θα χρειαζόταν για να πει ναι στον μηχανισμό, ο Γέτεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Επιτροπή θα πρέπει να κάνει «περισσότερη δουλειά».

Πολλές χώρες της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη συνάντησή τους, με τις χώρες που βρίσκονται στο αντίπαλο στρατόπεδο της Ολλανδίας να υποστηρίζουν ότι το ανώτατο όριο πρέπει να είναι χαμηλότερο για να είναι αποτελεσματικό.

Οι πρωτεύουσες της ΕΕ έχουν πλέον προθεσμία έως την Παρασκευή για να υποβάλουν τις απόψεις τους σχετικά με την πρόταση. Στη συνέχεια, θα συζητηθεί μεταξύ των χωρών για την εξεύρεση συμφωνίας σε άλλη έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας