Μενού Ροή
Η αζέρικη Socar συνεχίζει να ρίχνει δισεκατομμύρια στην τουρκική ενέργεια - Νέα συμφωνία Ερντογάν-Αλίεφ

Η γνωστή από το αποτυχημένο πέρασμα από τον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου Socar βρίσκεται πολύ κοντά σε νέες κοινές επενδύσεις ακόμα και σε τρίτες χώρες με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO). "Η χώρα στην οποία επενδύουμε δεν είναι ακόμα σαφής. Αλλά δεν θα είναι μακριά, ενδέχεται να έχουμε αξιολογήσεις για στενή γεωγραφία", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Vagif Aliyev, αναπληρωτής πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής εταιρείας ενέργειας SOCAR του Αζερμπαϊτζάν.

Την είδηση που μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabbah, ήρθε μια μέρα μετά την συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev. «Είμαστε ευχαριστημένοι με τις επενδύσεις των εταιρειών του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, ειδικά της SOCAR», δήλωσε ο Ερντογάν. «Συζητήσαμε επίσης τις επενδύσεις της SOCAR και της Turkish Petroleum σε τρίτες χώρες. Στην επόμενη περίοδο, θα βελτιώσουμε περαιτέρω το πεδίο της εμπορικής και οικονομικής μας συνεργασίας », σημείωσε ο πρόεδρος. Η SOCAR και η TPAO συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα από το 1994. Ο Aliyev είπε ότι υπάρχουν ευκαιρίες να αξιοποιήσουμε αυτήν την εμπειρία σε τρίτες χώρες. Τόνισε ότι αρχικά εξετάζουν κοντινές περιοχές πλούσιες σε ενέργεια αντί για απομακρυσμένες χώρες. «Η κοινή άποψη των προέδρων σε αυτό το ζήτημα είναι μια οδηγία για εμάς», σημείωσε.

«Η SOCAR και η TPAO συνεργάζονται από το 1994. Φυσικά, θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό. Αλλά η χώρα δεν είναι ακόμα σίγουρη.», είπε.

Ο γίγαντας του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Τουρκία. Οι επενδύσεις της στη χώρα έχουν φτάσει περίπου τα 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια (141 δισεκατομμύρια TL) μέχρι στιγμής, δήλωσε ο Aliyev.

Το ποσό θα φθάσει περίπου 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια με την ολοκλήρωση όλων των τρεχουσών έργων της θυγατρικής της στην Τουρκία, SOCAR Turkey. Η εταιρεία άρχισε να επενδύει στην Τουρκία αφού εξαγόρασε την κορυφαία εταιρεία πετροχημικών της χώρας Petkim το 2008 έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός από την Petkim, οι επενδύσεις της SOCAR Turkey περιλαμβάνουν το STAR Refinery, το Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline Project (TANAP) που μεταφέρει αέριο της Κασπίας Θάλασσας μέσω της Τουρκίας και μετά στην Ευρώπη, και το Petlim, το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στις ακτές του Αιγαίου. Το STAR Refinery άρχισε να λειτουργεί πλήρως το 2019 μετά την έναρξη λειτουργίας του τον Οκτώβριο του 2018 με επένδυση 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το TANAP υλοποιήθηκε μέσω επένδυσης 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Απευθυνόμενος επίσης στη συνάντηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SOCAR Turkey Zaur Gahramanov δήλωσε ότι έχουν τον τελικό στόχο να συνδυάσουν το Petkim και το STAR Refinery, προσθέτοντας ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια. Ο Gahramanov είπε ότι σκέφτονται μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) μετά τη συγχώνευση.

Δεύτερη πετροχημική επένδυση

Η SOCAR έχει επίσης σχέδια για μια άλλη επένδυση πετροχημικών εγκαταστάσεων στη δυτική επαρχία της Σμύρνης της Τουρκίας και έχει συνομιλήσει με άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της British Petroleum (BP). Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκατάσταση έχει εκτιμώμενο κόστος 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, η επένδυση καθυστέρησε στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, πριν τεθεί σε αναστολή το σχέδιο, αφού η BP τον περασμένο Ιούνιο πούλησε την πετροχημική της επιχείρηση σε ιδιόκτητο αντίπαλο Ineos για 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Αλίγιεφ είπε ότι τώρα βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ineos και άλλους επενδυτές. Η απόφαση για την επένδυση θα καταστεί σαφής το 2022, δήλωσε ο Αλίγιεφ.

Πιθανή συνεργασία για το φυσικό αέριο του Εύξεινου Πόντου

Ο Aliyev αναφέρθηκε στο φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό από στρατηγική άποψη. Έδειξε ότι η SOCAR και ο TPAO θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε δραστηριότητες ανάπτυξης και παραγωγής πεδίου. «Θεωρητικά, μπορεί να είναι δυνατό να συνεργαστούμε με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου σε δραστηριότητες ανάπτυξης και παραγωγής πεδίου. Επαγγελματικά, είναι στην περιοχή που μας ενδιαφέρει », είπε ο Aliyev.

Η Τουρκία νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε 135 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) επιπλέον φυσικού αερίου στη νότια Μαύρη Θάλασσα, αυξάνοντας τη συνολική ανακάλυψη στην περιοχή στα 540 bcm.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας