Μενού Ροή
Η επιστροφή του λιγνίτη και τα σενάρια για την αύξηση της ποσότητας μέσω του TAP

Το εφιαλτικό σενάριο ενός παρατεταμένου καύσωνα το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τη διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου από την Ρωσία, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.

Όπως αναφέρουν, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από το μεγάλο κύμα καύσωνα και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού που δοκίμασαν τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Η βασική προτεραιότητα το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να αυξηθούν τα διαθέσιμα αποθέματα λιγνίτη, προκειμένου να είναι εφικτή η λειτουργία όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών εργοστασίων ταυτόχρονα, εφόσον χρειαστεί.

Περιορισμένα αποθέματα

Ωστόσο, η συνεχόμενη λειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων είναι εφικτή μόνο για περιορισμένο διάστημα, καθώς τα αποθέματα του ορυκτού καυσίμου είναι περιορισμένα.

Τώρα υπολογίζονται σε 1,6 εκατ. τόνους και επαρκούν για τη λειτουργία των λιγντικών μονάδων για μερικές εβδομάδες. Από τον περασμένο μήνα μάλιστα, που χρειάστηκε να αυξηθεί η παραγωγή στα λιγνιτικά εργοστάσια λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Ουκρανία, έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 700.000 τόνους.

Οι επτά διαθέσιμες λιγντικές μονάδες έχουν μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ που μπορεί να ανέλθει σε πάνω από 1.800 MW, από περίπου 500 MW που είναι η ισχύς τώρα με περιορισμένη λειτουργία.

Όλα τα εργοστάσια είναι διαθέσιμα αυτή την περίοδο με εξαίρεση τη Μεγαλόπολη 4, στην οποία διεξάγονται εργασίες συντήρησης που αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα.

Για να είναι εφικτή η συνεχόμενη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων θα πρέπει να συγκεντρωθούν δεκάδες εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό δεδομένου ότι τα λιγνιτωρυχεία υπολειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια.

Τα «αγκάθια» για την αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω του TAP

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου για να επιταχύνουν την απεξάρτηση από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα διεμήνυσε την Τετάρτη μιλώντας σε δημοσιογράφους από τους Δελφούς ότι οι ποσότητες αερίου μέσω του TAP θα μπορούσαν να διπλασιαστούν.

Σύμφωνα με τον Αζέρο πρέσβη, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Socar έχουν ήδη ξεκινήσει να εξετάζουν αυτό το σενάριο. Ο αγωγός ΤΑP μπορεί να μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, εκ των οποίων οκτώ καταλήγουν στην Ιταλία και τα υπόλοιπα δύο μοιράζονται ισομερώς μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Πηγές με γνώση του θέματος τονίζουν ότι ο διπλασιασμός των ποσοτήτων αερίου μέσω του ΤΑP δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα και σημαντικές επενδύσεις. Καταρχάς, θα πρέπει να αναβαθμιστεί η δυναμικότητα του TAP η οποία τώρα είναι περιορισμένη.

Επίσης, θα χρειαστεί να αυξηθεί ο ρυθμός εξόρυξης φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Shah Deniz. Ωστόσο, ακόμα και εάν συμβεί αυτό δεν είναι σίγουρο ότι η αυξημένη παραγωγή θα είναι αρκετή για τη μεταφορά 20 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να εξασφαλιστούν εναλλακτικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλούσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσαν να είναι η απάντηση.

Όμως και αυτό το σενάριο έχει τις δυσκολίες του, καθώς θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μεταφερθούν οι επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου στον αγωγό που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία. Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί με τον αγωγό East Med, ο οποίος λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία φαίνεται πως έχει μια δεύτερη ευκαιρία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας