Μενού Ροή
Εντός της εβδομάδας από τις Βρυξέλλες η απάντηση για το πλαφόν στην χονδρική - Πως θα εφαρμοσθεί ο μηχανισμός για το φτηνό ρεύμα

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένονται τα πρώτα σχόλια από τις Βρυξέλλες αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές και να περιοριστούν τα συγκυριακά κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έστειλε την περασμένη εβδομάδα στις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ελληνική πρόταση, με την οποία αναστέλλεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής από τον επόμενο Ιούλιο.

Ο μηχανισμός που έχει προτείνει στις Βρυξέλλες το ΥΠΕΝ προβλέπει ότι η αγορά επόμενης ημέρας θα επιλύεται με τη συνηθισμένη διαδικασία και στη συνέχεια οι παραγωγοί θα αποζημιώνονται με τα ανώτατα όρια που θα επιβληθούν ανά τεχνολογία, τα οποία θα αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Με τον τρόπο αυτόν, οι τεχνολογίες που είναι φθηνότερες από τις μονάδες φυσικού αερίου, όπως τα περισσότερα λιγνιτικά και όλα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, δεν θα αμείβονται με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς που τώρα καθορίζεται από το ακριβό φυσικό αέριο.

Ως εκ τούτου, οι πάροχοι θα προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερες τιμές και θα μπορούν να προσφέρουν φθηνότερα τιμολόγια στους καταναλωτές.

Νομοθετική ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να εφαρμοστεί η παρέμβαση που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση που θα πρέπει να ψηφιστεί σύντομα προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός εφόσον πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής θα χρειαστεί υπουργική απόφαση για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς η εφαρμογή της προβλέπεται από τον Κώδικα, μετά την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο το 2013.

Στελέχη του ΥΠΕΝ εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο νέος μηχανισμός θα εγκριθεί από την Κομισιόν δίχως προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις.

Όπως αναφέρουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι φορολογικά ή ρυθμιστικά μέτρα με στόχο να μειωθούν τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών μπορούν να δικαιολογηθούν στην παρούσα συγκυρία.

Προσθέτουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να επεκταθούν και μετά το τέλος του καλοκαιριού, προκειμένου να στηριχθούν κυρίως οι πιο ευάλωτοι καταναλωτές τον επόμενο χειμώνα που προμηνύεται δύσκολος.

Το ΥΠΕΝ θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή σύντομα και μια ακόμα νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή του ειδικού τέλους ύψους 90% επί των αυξημένων κερδών των καθετοποιημένων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να υπολογίσει πόση είναι τελικά η αυξημένη κερδοφορία των καθετοποιημένων προμηθευτών, όχι μόνο για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022, αλλά και για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, μέχρι δηλαδή να τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας