Μενού Ροή
Μ. Μανουσάκης: Νέος στόχος Φολέγανδρος, Μήλος, Σέριφος για τον ΑΔΜΗΕ

Συνεχίζεται το πρόγραμμα ηλεκτρικών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ με υψηλές ταχύτητες καθώς μέσα στον μήνα θα «πέσουν» οι υπογραφές για το έργο της διασύνδεσης της Σαντορίνης με τη Νάξο. Ο Διαχειριστής έχει βάλει ως στόχο να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία που θα οδηγήσουν και στη μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Μάλιστα από το περίπτερο του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής ΕνέργειαςΜανούσος Μανουσάκης σημείωσε ότι το έργο ξεκινάει ακόμα και πριν τελειώσει αυτός ο μήνας ενώ στις αρχές του Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν και για τα τρία υπόλοιπα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων: τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο.

Το έργο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών έχει ενταχθεί στο πλάνο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με πόρους που συνολικά θα ξεπεράσουν τα 164 εκατ. ευρώ. Οι πιστώσεις ανά έτος για τα έργα αυτά πρόκειται να «τρέξουν» ως εξής:

  • 2021: 17.309.262,75 ευρώ
  • 2022: 48.498.462 ευρώ
  • 2023: 10.265.671,43 ευρώ
  • 2024: 24.541.262,70 ευρώ

Ήδη ολοκληρώθηκε φέτος το καλοκαίρι η μικρή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου που καλύπτει το 34% των ενεργειακών αναγκών του νησιού και υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ΥΚΩ 380 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022. Αναφερόμενος στο έργο αυτό, ο κ. Μανουσάκης είχε σημειώσει πώς «με την επιτυχή λειτουργία αυτής της διασύνδεσης από το φετινό καλοκαίρι, ήδη οι καταναλωτές απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες ηλεκτροδότησης, όπως έχει συμβεί εξάλλου με όλα τα νησιά που έχουν διασυνδεθεί ως τώρα» τονίζοντας ακόμη πως οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης για ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση του νησιού, παράλληλα βέβαια και με τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής από τη θυγατρική μας, Αριάδνη Interconnection, παραμένουν στις άμεσες προτεραιότητες του ΑΔΜΗΕ.

Η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ υλοποιείται από την 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» και υπολογίζεται πώς θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023. Για τη χρηματοδότηση του έργου θα δοθούν ίδια κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ, από τη Eurobank και την ΕΤΕπ θα υπάρξει δανεισμός 400 εκατ. ευρώ και για τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθούν πόροι συγχρηματοδότησης Ελλάδας και Ε.Ε.

Το επόμενο βήμα των διασυνδέσεων θα γίνει στα Δωδεκάνησα με προϋπολογισμό 1,46 δις ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Στη φάση αυτή θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα τα έξι αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα: Κάρπαθος, Ρόδος, Σύμη, Κως- Κάλυμνος, Πάτμος και Αρκιοί.

Για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου το κόστος της διασύνδεσης θα ανέρθει στα 887 εκατ. ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2029. Η διασύνδεση προβλέπεται για τα οκτώ αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα Λήμνου, Άγιου Ευστρατίου, Σκύρου, Λέσβου, Χίου (Ψαρών), Σάμου (Φούρνων – Θύμαινας), Ικαρίας και Αγαθονησίου.

Αναδημοσίευση από το https://www.businessdaily.gr/oikonomia/49365_me-ypsiles-tahytites-oi-ilektrikes-diasyndeseis-ton-nision-apo-ton-admie

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας