Μενού Ροή
Ιρλανδία και Ισλανδία συνδέονται μέσω νέου υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου

Το Δουβλίνο καλωσόρισε ένα νέο υποθαλάσσιο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που συνδέει την Ιρλανδία με την Ισλανδία, μετά την ολοκλήρωση του έργου την Παρασκευή (11 Νοεμβρίου).

Το καλώδιο συνδέει απευθείας το Galway, στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας, με το Thorlakshofn, στο νότιο τμήμα της Ισλανδίας, και κατ’ επέκταση θα συνδέσει την Ιρλανδία με τη Βόρεια Ευρώπη μέσω περαιτέρω υποθαλάσσιων συνδέσεων μεταξύ της Ισλανδίας και της Δανίας.

Το έργο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής του Δουβλίνου να καταστήσει την Ιρλανδία «πύλη προς την Ευρώπη» όσον αφορά σε αυτά τα καλώδια, λειτουργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.

«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που ένα υποθαλάσσιο καλώδιο συνδέεται στην Ιρλανδία που δεν συνδέεται με το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Ossian Smyth, υφυπουργός αρμόδιος για τις επικοινωνίες και την κυκλική οικονομία.

«Αυτή είναι η αρχή μιας στρατηγικής κίνησης της Ιρλανδίας να συνδεθεί απευθείας με τη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη. Η Ιρλανδία είναι πλέον ανοιχτή για περαιτέρω υποθαλάσσια καλώδια».

Ο σχεδιασμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για δύο παρόμοια έργα, εκ των οποίων το ένα θα συνδέει την Ιρλανδία με την Ιαπωνία, μέσω του βορειοδυτικού περάσματος, και ένα άλλο που θα τη συνδέει με την Πορτογαλία, σε αυτό που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών, Eamon Ryan, δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι «η αρχή μιας νέας συνδεσιμότητας κατά μήκος του ανατολικού Ατλαντικού».

Το καλώδιο Ιρλανδίας-Ισλανδίας, το οποίο διαχειρίζεται η Farice, μια εταιρεία που ανήκει στην ισλανδική κυβέρνηση, πρόκειται να βελτιώσει τόσο τη διεθνή όσο και την εγχώρια συνδεσιμότητα, δήλωσε η ιρλανδική κυβέρνηση, και να συμβάλει στην αύξηση της χωρητικότητας που απαιτείται για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης από ψηφιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες δεδομένων.

Το καλώδιο θα παρέχει ψηφιακή συνδεσιμότητα ιδίως για τις ιρλανδικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο Ryan, και αποτελεί «μέρος της νέας βιομηχανικής επανάστασης – μιας επανάστασης που συνδυάζει υψηλής ποιότητας, ψηφιακές υποδομές με ανανεώσιμες τεχνολογίες, υποδομές και δεξιότητες».

Υπάρχει επίσης μια οπτική γωνία ασφάλειας στη νέα σύνδεση, σημείωσε η κυβέρνηση, καθώς η προσθήκη επιπλέον συνδέσεων θα μειώσει τον κίνδυνο ταυτόχρονης διακοπής.

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποβρυχίων καλωδίων έχει γίνει αντικείμενο εστίασης σε επίπεδο ΕΕ τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά τις ύποπτες επιθέσεις στον αγωγό Nord Stream τον Σεπτέμβριο.

Τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen τόνισε τη σημασία της προστασίας των υποθαλάσσιων καλωδίων δεδομένων, προτείνοντας ένα σχέδιο πέντε σημείων για την ενίσχυση κρίσιμων υποδομών.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας