Μενού Ροή
Μ. Ασλάνογλου: Υποβάθμιση για την ΡΑΕ η μετατροπή της σε ΡΑΑΕΥ

Ο γενικός διευθυντής του ΕΣΠΕΝ αλλα και πρώην αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Μίλτος Ασλάνογλου εμφανίζεται επικριτικός απέναντι στη μεταρρύθμιση της ΡΑΕ και την προσθήκη των αρμοδιοτήτων για το νερό και τα απορρίμματα.

Ο ίδιος ανέφερε στα πλαίσια της διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου τα εξής:

"Tο παρόν σχέδιο νόμου προτείνει ρυθμίσεις για την οργάνωση της νέας ρυθμιστικής αρχής. Η αχρείαστη πολυπλοκότητα του σχήματος που έχει επιλεγεί είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της και στη διαδικασία λήψη αποφάσεων. Το αντικείμενο των τριών κλάδων είναι ασύμμετρο τόσο στο μέγεθος και την πολυπλοκότητα του εποπτικού αντικειμένου του κάθε κλάδου όσο και στο γνωστικό υπόβαθρο που απαιτείται. Οι συνέργειες δεν είναι σημαντικές, πέραν των θεμάτων διοικητικής μέριμνας.

Ακόμα δυσχερέστερη είναι η επιλογή της υποβάθμισης της οργάνωσης της Ολομέλειας της ΡΑΕ, όπου εξαφανίζονται οι αντιπρόεδροι και ο Πρόεδρος γίνεται αντιπρόεδρος της υπερκλαδικής αρχής, οι αρμοδιότητες της οποίας είναι πολύ περιορισμένες.

Η υποβάθμιση των ρόλων Προέδρου και Αντιπροέδρων της ΡΑΕ, όπου αντί να γίνει σαφέστερη η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών, ενδεχομένως με εισηγητικές αρμοδιότητες ανά τομέα ή αντικείμενο, σε συνεργασία με την Γραμματεία της ΡΑΕ, ώστε να αναπτυχθούν οι αναγκαίες δικλείδες ασφάλειας κατά την λήψη αποφάσεων, μειώνεται ο αριθμός τους, ένας αντιπρόεδρος αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων, τόσο των διοικητικών όσο και των αποφασιστικών, και τα μέλη χάνονται σε μια υπεράριθμη «γενική συνέλευση» με μέλη με διαφορετικές αρμοδιότητες και ευθύνες.

Οι νέοι κλάδοι για τα Ύδατα και τα Απορρίμματα, είναι νέες αρχές, που στην παρούσα φάση παρουσιάζονται με απλές γνωμοδοτικές αρμοδιότητες συγκρινόμενες με τις ιδιαιτέρως πολύπλοκες και σύνθετες αρμοδιότητες της ΡΑΕ. Είναι προφανές ότι σταδιακά και το δικό τους αντικείμενο θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του κάθε κλάδου, αυτή η εξέλιξη όμως θα πρέπει να γίνει εντός ενός υπεκλαδικού οργάνου, όπου ενδεχομένως τα μέλη του να μην κατανοούν τις αναγκαίες και τη δυναμική του κάθε κλάδου χωριστά.

Ακόμα και η μεταβατική διάταξη που αφορά στην απότομη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των μελών που υπηρετούν στην ΡΑΕ, και ιδίως της υποβάθμισης του Προέδρου και της εξαφάνισης των Αντιπροέδρων δείχνει ότι δεν έχει ληφθεί ουδεμία πρόνοια για την ομαλή προσαρμογή στην νέα προτεινόμενη δομή, η οποία και απλώς θα μπορούσε να προβλέπει ότι τα μέλη της υφιστάμενης ολομέλειας συνεχίζουν να υπηρετούν στην Ολομέλεια της ΡΑΕ, μέχρι και το τέλος της Θητείας τους, από τις θέσεις για τις οποίες έχουν επιλεγεί. Η ΡΑΕ είναι μια εν λειτουργία αρχή με κρίσιμες για τον ενεργειακό τομέα αρμοδιότητες, και πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της, η οποία θα έπρεπε να ενισχυθεί και όχι να υποβαθμιστεί."

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας