Μενού Ροή
Μαρία Ρίτα Γκάλι (ΔΕΣΦΑ) από το Νταβός αποκλειστικά στο Energymag.gr: "Πρέπει να συνδέσουμε την εισαγωγή με την εξαγωγή φυσικού αερίου - "Κλεισμένη" έως το 2026 η Ρεβυθούσα"

Νταβός, της Αθανασίας Ακρίβου,

Η πλειονότητα της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας, υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχει ήδη πωληθεί έως το 2026 επισημαίνει η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι, σε αποκλειστική της δήλωση στο energymag στο περιθώριο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Πρόσθεσε ότι η Ρεβυθούσα θα συνεχίσεινα παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο για την ελληνική αγορά και για κάποιες εξαγωγές, επειδή πολλοί Έλληνες εισαγωγείς πωλούν φορτία αερίου στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, για να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα έναν πραγματικό ενεργειακό κόμβο υπάρχουν προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων συμβαίνει ήδη, δηλαδή η επέκταση των δυνατοτήτων εισαγωγής, στην Αλεξανδρούπολη και ενδεχομένως σε άλλους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής,

Η δεύτερη προυπόθεση είναι η επέκταση της εξαγωγικής ικανότητας και η επένδυση σε σταθμούς συμπιεστών και αγωγούς, διότι φυσικά πρέπει να συνδεθεί η εισαγωγή με την εξαγωγή.

Η τρίτη είναι η αποθήκευση, διότι όταν είσαι χώρα εισαγωγής, πρέπει να μπορείς να αποθηκεύεις  κάποιες ποσότητες και να μπορείς να τις εξάγεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή οι βόρειες χώρες χρειάζονται πολύ αέριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σε αυτό το θέμα, επισημαίνει η Γκάλιότι είμαστε ακόμη λίγο πίσω, επειδή δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις για την αποθήκευση. Όσον αφορά τις άλλες δύο διαστάσεις, την εισαγωγική και την εξαγωγική ικανότητα, πολλά πράγματα ήδη συμβαίνουν και κάποια λίγα έργα που θα υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον.

Η ίδια σχολιάζει τόσο το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όσο και το θέμα των τιμών. Όπως είπε: "θα δούμε αύξηση της τιμολόγησης κατά τη διάρκεια της περιόδου αποθήκευσης, αλλά όχι δραματικά. Εάν τώρα έχουμε δύο μήνες πολύ ισχυρού ψύχους, τότε η κατάσταση μπορεί να είναι πιο δύσκολη. Αλλά μέχρι στιγμής, ο ήπιος χειμώνας βοηθάει, διότι το επίπεδο αποθήκευσης στην Ευρώπη είναι υψηλότερο από το κανονικό αυτόν τον μήνα. Και έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα τελειώσει ο χειμώνας με υψηλά επίπεδα αποθήκευσης και έτσι ο επόμενος χειμώνας και το επόμενο καλοκαίρι θα είναι λιγότερο δύσκολο να ξαναγεμίσουν.

Η πιο κρίσιμη περίοδος θα είναι το επόμενο καλοκαίρι, προσθέτει, διότι πέρυσι γεμίσαμε τις αποθήκες με πολύ ρωσικό αέριο. Το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να το γεμίσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο και άλλες πηγές φυσικού αερίου. Έτσι, αν έχουμε ήδη μια καλή βάση στην αποθήκευση, θα είναι ευκολότερο.  Αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις."

 

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Γκάλι:

Η Ρεβυθούσα το 2022 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη. Τι  να περιμένουμε για το 2023 και για τα επόμενα χρόνια;

Για το 2023 έχει πωληθεί όλη η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας έτσι, διενεργήσαμε πέρυσι έναν διαγωνισμό για την κράτηση χωρητικότητας. Και η χωρητικότήτα που χρειαζόμαστε σε σχέση με τη διαθέσιμη δυναμικότητα είναι πλεονάζουσα. Στη συνέχεια, διεξάγαμε τη δημοπρασία και για το 2024, 2025 και 2026, και η πλειονότητα της χωρητικότητας έχει ήδη πωληθεί. Δεν περιμένουμε λοιπόν τις μεγάλες αλλαγές με την έννοια ότι όταν θα μπει στο σύστημα η Αλεξανδρούπολη θα δούμε μια αύξηση των εξαγωγών, αλλά η Ρεβυθούσα θα συνεχίσει επίσης να παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο για την ελληνική αγορά και για κάποιες εξαγωγές, επειδή πολλοί Έλληνες εισαγωγείς πωλούν φορτία στο εξωτερικό. Έτσι, θα δούμε μια περίοδο κατά την οποία θα έχουμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρήσης της Ρεβυθούσας.

Ενεργειακός κόμβος

 -Τι ενεργειακές επενδύσεις μπορούμε να κάνουμε στην Ελλάδα; Μπορούμε να γίνουμε ενεργειακός κόμβος;

Για να δημιουργήσουμε έναν πραγματικό ενεργειακό κόμβο υπάρχουν προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων συμβαίνει ήδη, δηλαδή η επέκταση των δυνατοτήτων εισαγωγής, στην Αλεξανδρούπολη και ενδεχομένως σε άλλους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής.

Το δεύτερο είναι να επεκτείνουμε την εξαγωγική ικανότητα και να επενδύσουμε σε σταθμούς συμπιεστών και αγωγούς, διότι φυσικά πρέπει να συνδέσουμε την εισαγωγή με την εξαγωγή.

Και το τρίτο είναι η αποθήκευση, διότι όταν είσαι χώρα εισαγωγής, πρέπει να μπορείς να αποθηκεύεις  κάποιες ποσότητες και να μπορείς να τις εξάγεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή οι βόρειες χώρες χρειάζονται πολύ αέριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σε αυτό το θέμα, ας πούμε ότι είμαστε ακόμη λίγο πίσω, επειδή δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις για την αποθήκευση. Όσον αφορά τις άλλες δύο διαστάσεις, την εισαγωγική και την εξαγωγική ικανότητα, πολλά πράγματα ήδη συμβαίνουν και κάποια λίγα έργα που θα υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον.

Η κρίση

-Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, τι πιστεύετε; Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Δύσκολη ερώτηση. Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο κρύος θα είναι ο φετινός χειμώνας, διότι αυτό θα καθορίσει πόσο φυσικό αέριο θα παραμείνει στις ευρωπαικές αποθήκες. Έτσι, αν η έλλειψη φυσικού αερίου στο τέλος της χειμερινής περιόδου, που για την Ευρώπη είναι ο Απρίλιος, εξακολουθεί να είναι σχετικά καλός, έτσι, ο ανεφοδιασμός των αποθηκών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Και έτσι, ναι, θα δούμε αύξηση της τιμολόγησης κατά τη διάρκεια της περιόδου αποθήκευσης, αλλά όχι δραματικά. Εάν τώρα έχουμε δύο μήνες πολύ ισχυρού ψύχους, τότε η κατάσταση μπορεί να είναι πιο δύσκολη. Αλλά μέχρι στιγμής, ας πούμε ότι δυστυχώς κανείς δεν είναι ευχαριστημένος που η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε θερμότερο κλίμα. Όμως, ο ήπιος χειμώνας βοηθάει, διότι το επίπεδο αποθήκευσης στην Ευρώπη είναι υψηλότερο από το κανονικό αυτόν τον μήνα. Και έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα τελειώσει ο χειμώνας με υψηλά επίπεδα αποθήκευσης και έτσι ο επόμενος χειμώνας και το επόμενο καλοκαίρι θα είναι λιγότερο δύσκολο να ξαναγεμίσουν.

Η πιο κρίσιμη περίοδος θα είναι το επόμενο καλοκαίρι, διότι πέρυσι γεμίσαμε τις αποθήκες με πολύ ρωσικό αέριο. Το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να το γεμίσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο και άλλες πηγές φυσικού αερίου. Έτσι, αν έχουμε ήδη μια καλή βάση στην αποθήκευση, θα είναι ευκολότερο.  Αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις.

Το πλαφόν

-Σχετικά με τις υψηλές τιμές, τι πιστεύετε για την απόφαση της Ευρώπης σχετικά με το πλαφόν;

Δεν είναι δική μου δουλειά, επειδή εμείς διαχειριζόμαστε το δίκτυο υποδομής, αλλά με όλες τις αβεβαιότητες και τα πιθανά μειονεκτήματα, νομίζω ότι ήταν μια πολύ σοφή απόφαση. Νομίζω ότι έδωσε ένα πολύ σαφές σήμα στην αγορά και βλέπουμε το αποτέλεσμα του σήματος στην αγορά. Έτσι, ακόμη και αν η εφαρμογή του δεν θα είναι απαραίτητα εύκολη χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στο δρόμο, το να έχει δοθεί ένα μήνυμα στην αγορά είναι πολύ ωφέλιμο. Έτσι, αυτό είναι μια προσωπική σκέψη. Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν μια πολύ καλή απόφαση.

-Σας ευχαριστώ πολύ.

Σας ευχαριστώ.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας