Μενού Ροή
Moody’s: Ποιοι είναι οι πιθανοί στόχοι για ενεργειακό σαμποτάζ στην Ευρώπη

Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 θεωρούνται πράξεις δολιοφθοράς από τους Ευρωπαίους και Νατοϊκούς αξιωματούχους και ως γεγονότα ενισχύουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο στην περιοχή, εξηγεί η Moody’s.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Moody’s, η άμεση επίπτωση στις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream θα είναι αμελητέα, καθώς η Ρωσία ήδη είχε μειώσει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 κοντά στο μηδέν από τα τέλη του Αυγούστου.

Η ζημία ωστόσο μπορεί να εξαλείψει ουσιαστικά τη δυνατότητα επανέναρξης των προμηθειών μέσω του Nord Stream και να αυξήσει τον κίνδυνο διακοπής των ρωσικών προμηθειών μέσω άλλων αγωγών, όπως οι Ukraine Gas Transit και TurkStream, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τις νότιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Αυτό είναι σημαντικό για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, καθώς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και οι εναλλακτικές πηγές δεν ήταν καθόλου εύκολο να αντικαταστήσουν το έλλειμμα του ρωσικού φυσικού αερίου σημειώνουν οι αναλυτές.

η Moody’s βλέπει αυξημένο κίνδυνο για σαμποτάζ σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης. Για παράδειγμα, ο αγωγός φυσικού αερίου Baltic Pipe που ενώνει την Νορβηγία και την Πολωνία και αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές τους προμήθειες από το ρωσικό αέριο, περνά από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι διαρροές. Η όποια ζημιά σε αυτόν ή σε άλλους αγωγούς που συνδέουν την Ευρώπη με την Νορβηγία, τη Β. Αφρική ή την Κασπία Θάλασσα, θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της Ευρώπης να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου. Και αυτό, με τη σειρά του, θα ενέτεινε τις πιέσεις στο αξιόχρεο των χωρών που είναι πιο εκτεθειμένες, τονίζουν οι αναλυτές.

 

Το σαμποτάζ στους αγωγούς υπογραμμίζει επίσης τον αυξημένο κίνδυνο ζημιών σε άλλες υποδομές, όπως σε δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, οπτικών ινών ή καλωδίων τηλεπικοινωνιών.

Η Moody’s είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες από υβριδικές επιθέσεις όταν ανέβασε τους δείκτες γεωπολιτικού κινδύνου για πολλές χώρες, νωρίτερα μέσα στο έτος.

Ενώ τέτοιες καλυμμένες επιθέσεις σε υποδομές είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν μια στρατιωτική αντίδραση σε σχέση με πιο συμβατικές ένοπλες επιθέσεις, το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί για «μια ενωμένη και αποφασιστική απάντηση σε πράξεις σαμποτάζ και επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές», σημειώνει η Moody’s.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι ένα τέτοιο συμβάν μπορεί να μην εξελιχθεί σε κανονική στρατιωτική σύγκρουση, όμως σίγουρα αυξάνει τον γεωπολιτικό κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας