Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

“Να υποστηριχτούν οι νέες μονάδες φυσικού αερίου” – Όλες οι τοποθετήσεις στην ημερίδα της ΡΑΕ για το Market Reform Plan

Διαφάνεια και δικαιοσύνη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και υποστήριξη της λήψης επενδυτικών αποφάσεων για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου είναι οι στόχοι των παρεμβάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επεσήμανε ο κ.  Σκρέκας μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το σχέδιο αναμόρφωσης της αγοράς (market reform plan) που θα υποβληθεί στην ΕΕ και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η έγκριση του σχεδίου, το οποίο κατήρτισε το εργαστήριο E3M του Πολυτεχνείου υπό τον καθηγητή κ. Π. Κάπρο, είναι προϋπόθεση για την έγκριση των μηχανισμών επάρκειας ισχύος που διεκδικεί η χώρα μας. Βασική αιτιολογία, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, είναι το γεγονός ότι η ταχεία απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων (οι οποίες καθίστανται ασύμφορες εξαιτίας της αύξησης του κόστους εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα) οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών και ανάγκη επενδύσεων σε νέες μονάδες φυσικού αερίου.

“Έχουμε καταθέσει αλλά και το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε αρκετά σχήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη γενική διεύθυνση ενέργειας και στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού, σχήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με το CRM και με το Strategic Reserve και με το Market Reform Plan το οποίο είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των αρμοδίων μηχανισμών. Το Market Reform Plan είναι μία ευκαιρία για την περαιτέρω βελτίωση της εθνικής αγοράς ενέργειας. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η στρατηγική που ακολουθούμε για περισσότερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ που έχουμε θέσει και θα δεσμευθούμε στο νέο ΕΣΕΚ, νομίζω αυτό θα μας βοηθήσει να τους πετύχουμε”, ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου που επιτελεί η ΡΑΕ τονίζοντας: «Εμείς στηρίζουμε τη δουλειά που πραγματοποιείται στη ΡΑΕ και το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να την ενδυναμώσουμε και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε ό,τι απαιτείται για να λειτουργεί καλύτερα».

Σδούκου: Προστατευτικό δίχτυ

Η γεν. γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι να εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα (για 2 χρόνια) ο μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας «ως προστατευτικό δίχτυ για έκτακτες συνθήκες που μπορεί να απειλήσουν την επάρκεια του συστήματος», με την αποζημίωση κατόπιν διαγωνισμού μονάδων που θα βρίσκονται σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για τα κόστη συντήρησης και λειτουργίας τους, έως ότου τεθούν σε λειτουργία οι νέες μονάδες που είναι υπό κατασκευή.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Επικ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα για τη δρομολόγηση των διαδικασιών περαιτέρω ενίσχυσης της Αρχής, σημείωσε: «Ευχαριστώ θερμά τους διευθύνοντες συμβούλους των ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ, ΔΑΠΠΕΠ, ΔΕΔΔΗΕ για την εξαιρετική συνεργασία και για το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα καλής συνεργασίας. Αποτέλεσμα αυτού του πολύ καλού κλίματος είναι ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο μετασχηματισμού, μόλις λίγους μήνες μετά την υιοθέτηση του Target Model στη χώρα μας. Ο κανονισμός 943/2019 και η οδηγία 944/2019 είναι πλέον το πλαίσιο που πρέπει να ακολουθούμε στο σύνολο των αποφάσεων, είναι ευκαιρία να γίνουμε μία από τις πρώτες χώρες που θα το υιοθετήσουμε  ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη και όχι ακόλουθοι. Ευχαριστώ θερμά για τον υψηλό τους επαγγελματισμό τα στελέχη της Αρχής».

Ενστάσεις ΔΑΠΕΕΠ

Σοβαρές ενστάσεις για το γεγονός ότι το market reform plan δεν αναφέρεται στον Διαχειριστή των ανανεώσιμων πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γιάννης Γιαρέντης, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης σημείωσε ότι μέχρι να υλοποιηθεί η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής ηλεκτροδότηση των καταναλωτών της χώρας. «Έχουμε σοβαρές ενστάσεις σαν ΔΑΠΠΕΠ γιατί παρόλο που οι ΑΠΕ βρίσκονται στο επίκεντρο και της ενεργειακής πολιτικής και του ΕΣΕΚ, αλλά και της στοχευμένης πολιτικής που υπάρχει σήμερα, απουσιάζουμε σχεδόν ολοκληρωτικά από αυτό το κείμενο ως θεσμικός ρόλος ενώ βρισκόμαστε σε ένα Market Reform Plan το οποίο εισάγει τη βασική μελλοντική κατάσταση των διμερών συμβολαίων» τόνισε ο κ. Γιαρέντης ο οποίος γνωστοποίησε ότι ο ΔΑΠΕΕΠ θα υποβάλει λίαν συντόμως, γραπτώς, όλες τις ενστάσεις του.

Ο κ. Κάπρος σημείωσε κατά την παρέμβασή του πως η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ισχύος αν αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες πριν ενταχθούν οι νέες μονάδες φυσικού αερίου αλλά και ότι η εξέταση της λειτουργίας του νέου τρόπου οργάνωσης της αγοράς (target model) που τέθηκε σε εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου έδειξε ότι δεν προέκυψαν μεγάλα προβλήματα αλλά επιμέρους.

Ο Καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ΕΧΕ ΑΕ, τόνισε: «Έχουμε μπει σε μια καινούργια φάση μετά τη λειτουργία του μοντέλου στόχου. Ήρθαν μαζί με αυτή τη λειτουργία πολλές μεταρρυθμίσεις και έδειξαν την ουσιαστική δυναμική όλου του ενεργειακού κλάδου. Όλοι είμαστε προσηλωμένοι σε έναν στόχο για να υπάρξει μία ενιαία, ανταποδοτική και απόλυτα ανταγωνιστική αγορά ενέργειας. Όλες οι πρωτοτυπίες έρχονται να αναδείξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό είναι μια διαρκής προσπάθεια που εμπλέκει δυναμικά και με διαφάνεια όλους τους φορείς μέσα σε αυτή την αλυσίδα της δικής μας αγοράς. Εμείς, ως ΕΧΕ, είμαστε σταθεροί σε αυτές τις αρχές, συνεργαζόμαστε με τους φορείς και ακούμε πάντα την αγορά. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συζητάμε σε αυτή την Ημερίδα που γίνεται με πρωτοβουλία της ΡΑΕ, όλες αυτές τις αλλαγές που θα έρθουν στην αγορά με το Market Reform Plan».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Αναστάσιος Μάνος, ανέφερε πως «ημερίδες σαν και αυτή της ΡΑΕ είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί, όπως όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά, διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο για τον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Και είναι πολύ σημαντικό να τεθούν από όλους εμάς οι σωστές βάσεις, οι απαραίτητες υποδομές και όλοι οι μηχανισμοί που θα οδηγήσουν ουσιαστικά την ελληνική αγορά σε μία επιτυχή ενεργειακή μετάβαση που θα έχει πάντα στο επίκεντρο τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Ο κοινός μας στόχος για τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την κοινωνία από αυτή τη μετάβαση, μπορεί να επιτευχθεί από την ολιστική προσέγγιση και από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως αποδεικνύεται από τη διοργάνωση της Ημερίδας. Ο οδικός χάρτης συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και εκτιμώ πως θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα. Με δεδομένου ότι το target model αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της μετάβασης ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ανταποκριθεί πλήρως μέχρι στιγμής σε όλα τα αιτήματα που χρειαζόταν η συνδρομή του και το ίδιο θα πράξει στο μέλλον».

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μεγάλη αγωνία για τις επόμενες μέρες,, όταν και οι θερμοκρασίες εκτιμάται ότι θα ανέβουν περαιτέρω έβγαλε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε παιχνίδι των αριθμών και μάλιστα για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι δύο κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ενεργειακό τομέα, αυτή του...

ΑΠΕ

Απόλυτα ενδεικτικά των όσων ραγδαία αναπτύσσονται στον τομέα της αιολικής ενέργειας είναι τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε ο κολοσσός στην κατασκευή μονάδων, Siemens...

ΥΔΡΟΓΟΝΟ

Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού κολοσσού υποδομής Snam παρουσίασε την Παρασκευή ένα όραμα για το μέλλον του υδρογόνου, λέγοντας ότι η «ομορφιά» του είναι...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE