Μενού Ροή
Οι αποκρατικοποιήσεις sudokou του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών - Κλειδί το τίμημα, πιέζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε παιχνίδι των αριθμών και μάλιστα για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι δύο κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ενεργειακό τομέα, αυτή του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και εκείνη της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ο προβληματισμός είναι έκδηλος τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο και στους εκπροσώπους των μέχρι σήμερα βασικών μετόχων. Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση στην Καθημερινή, όπου τόνισε ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί μη πώληση στην περίπτωση που το τίμημα κυμανθεί από ένα ύψος και κάτω. Αυτό φέρεται να έχει γίνει καθαρό και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να το συνεκτιμήσουν για το προσφερόμενο τίμημα, αφού ο διαγωνισμός δεν προβλέπει δυνατότητα βελτίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ - με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν στην Πρόσκληση για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος -  έχουν περάσει 9 σχήματα, και συγκεκριμένα: η ADRIAN Infrastructure Funds, η BCI -  British Columbia Investment Management Corporation, η BLACKROCK - BlackRock Alternatives Management, L.L.C, η CVC Capital Partners - Advisers Company, S.a.r.l., η F2i - Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A, η First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l., η KKR -  Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P., η MACQUARIE Group Limited και η OHA -  Oak Hill Advisors LLP.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον δρόμο για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχουν απομείνει 4 σχήματα, τα συνεχίζουν τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

ΔΕΠΑ Υποδομών

Με πολλά ερωτηματικά όμως μπαίνει στην τελική ευθεία, η επιλογή του νέου ιδιοκτήτη του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, έπειτα από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Στον διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ και στην οποία συμμετείχαν η Ιταλική Italgas και η EPH από την Τσεχία, αναμένεται να έχει κατάληξη το προσεχές Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησής τους, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στα τέλη Αυγούστου στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

Αν ακολουθηθεί η διαδικασία που έχει τηρηθεί σε όλες τις αποκρατικοποιήσεις, μετά το Ταμείο θα ζητήσει βελτιωμένες προσφορές από τους δύο «μνηστήρες», το τίμημα των οποίων θα κρίνει τον νέο μέτοχο της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι στη ΔΕΠΑ Υποδομών το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 35% και οι δύο μέτοχοι έχουν συμφωνήσει την από κοινού πώληση του 100% της εταιρείας, αφού όμως διαχωρίστηκε η ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία πωλείται αυτοτελώς σε ποσοστό 65% και την οποία διεκδικεί μεταξύ άλλων κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-όπου πλειοψηφεί ο Ομιλος Λάτση- με την Edison

Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Υποδομών περιλαμβάνεται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας θα εξαγοραστεί από τη ΔΕΠΑ Υποδομών μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τη σημερινή κάτοχο του μειοψηφικού μεριδίου, ιταλική Eni Gas e Luce. Έτσι, ο προτιμητέος επενδυτής θα είναι ο μοναδικός μέτοχος στις τρεις παραπάνω εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν ήδη ή πρόκειται να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε 10 Περιφέρειες στην ελληνική επικράτεια. Πίεση για το ύψος του τιμήματος που θα κάνει δεκτό το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, έβαλε και η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη. Όπως είπε το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου οδεύει ολοταχώς όχι απλά προς πώλησης

Αναλυτικά:

«Πρόκειται για μια ακόμη πράξη του καταστροφικού έργου της παράδοσης Δικτύων και φυσικών μονοπωλίων της Ενέργειας σε ισχυρά ιδιωτικά μονοπώλια. Μια επιλογή αποδόμησης του Δημοσίου, αντί της ενίσχυσης αυτών των υποδομών και της διασφάλισης της λειτουργίας τους υπέρ του κοινωνικών συνόλου με νέες επενδύσεις, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και τις συνθήκες που διαμορφώνονται.

Την ίδια ώρα, συζητούνται στη Βουλή οι δανειακές συμβάσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με παρόμοια πολιτικά χαρακτηριστικά, ως προς τις επιλογές της κυβέρνησης. Με ουσιαστικό αποκλεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση. Με ένα κρίσιμο κενό ως προς την αναγκαία αναθεώρηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, το οποίο δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει προωθητικά για την οικονομία και για τον κόσμο της εργασίας.

Ιδιωτικοποιήσεις, πάγωμα μισθών, ατομικές συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες, περιορισμός δικαιωμάτων, παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στους ιδιώτες, είναι μερικές μόνο από τις μονότονες απαντήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στις νέες προκλήσεις. Τα πεπραγμένα της στην ενέργεια περιλαμβάνουν γενναίους μισθούς για τα στελέχη των ενεργειακών επιχειρήσεων, εκτίναξη των τιμών των καυσίμων και αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με αποτυχημένες συνταγές προηγούμενων δεκαετιών μεροληπτεί συστηματικά υπέρ λίγων ισχυρών και υπονομεύει τα συμφέροντα και το μέλλον των πολλών.

Αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα αξιοποιώντας την πράσινη ενέργεια με όρους ενεργειακής δημοκρατίας, όχι να υπηρετούμε και πάλι την κερδοφορία ορισμένων εκλεκτών. Θα έπρεπε να σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους. Και τι κάνουμε; Ξεπουλάμε».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας