Μενού Ροή
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας ζητούν δίχτυ προστασίας των ΑΠΕ από την ΕΕ

Οι επικεφαλής ορισμένων από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας προέτρεψαν τους ηγέτες της ΕΕ να λάβουν μέτρα που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία των καταναλωτών από τις υπερβολικές τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος.

Στελέχη σε εταιρείες, όπως η Electricite de France SA και η Iberdrola SA, δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε οποιαδήποτε βοήθεια για τους καταναλωτές να μην αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας από επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Τα ορυκτά καύσιμα φταίνε για την τρέχουσα κρίση που οδήγησε στα ύψη τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ανέφεραν σε επιστολή που απέστειλαν στους αρχηγούς κρατών της ΕΕ την Πέμπτη.

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο κινήθηκαν για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους από το υψηλό κόστος, ακριβώς καθώς οι οικονομίες τους ανακάμπτουν από την πανδημία. Την Πέμπτη, η Ισπανία δήλωσε ότι σχεδιάζει να αλλάξει ένα διάταγμα που υπεγράφη τον περασμένο μήνα και είχε ως στόχο τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές και το οποίο περιλάμβανε έναν απροσδόκητο φόρο στα κέρδη των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Ο επικεφαλής της Iberdrola Ignacio Galan επέκρινε το μέτρο, λέγοντας ότι θα περιορίσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε νέα καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Η επιστολή που στάλθηκε χθες σηματοδοτεί ότι οι επιχειρήσεις ενέργειας δεν θέλουν να δουν άλλες χώρες να εφαρμόζουν απροσδόκητους φόρους στα κέρδη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης σε σύνοδο κορυφής αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Η τρέχουσα κατάσταση προκλήθηκε από τις αυξήσεις στην τιμή των ορυκτών καυσίμων και όχι από τη μετάβαση της ίδιας της ενέργειας», έγραψαν τα στελέχη στην επιστολή. Είπαν ότι τα κοντόφθαλμα πολιτικά μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο τους ενεργειακούς στόχους μετάβασης της Πράσινης Συμφωνίας, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών μακροπρόθεσμα».

Την επιστολή υπέγραψαν επίσης στελέχη εταιρειών όπως οι Energias de Portugal SA, Vattenfall AB, Orsted A/S, SSE Plc και Enel SpA. Προέτρεψαν κυβερνητική δράση της ΕΕ που θα υποστήριζε τους καταναλωτές ενώ θα προωθούσε επίσης επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες πηγές ενέργειας με ουδέτερο άνθρακα.

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

  • Μείωση φόρων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Επιτάχυνση της κατασκευής νέας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Βελτίωση των μακροπρόθεσμων σημάτων τιμών για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας