Μενού Ροή
"Πόλεμος" στις Βρυξέλες για τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων - Επιμένουν οι "πράσινοι" στην επιθεσή τους στην Energean

Οι νέες επενδύσεις στην παραγωγή ορυκτών είναι ασυμβίβαστες με τον παγκόσμιο στόχο για το κλίμα, τόνισε σε εκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), το πιο ισχυρό παρατηρητήριο ενέργειας στον κόσμο, βάζοντας περισσότερη καύσιμη ύλη στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Ευρωπαικής Ένωσης για τα ορυκτά καύσιμα. Όπως εκτιμούν στις Βρυξέλλες, η έκθεση οδηγεί στο ότι οι χώρες πρέπει να θέσουν τέρμα σε νέες άδειες για πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανθρακωρυχεία και επεκτάσεις ορυχείων εάν θέλουν να επιτύχουν τον στόχο που συμφωνήθηκε βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Τα ευρήματα παρέχουν επίσης «περαιτέρω υποστήριξη» στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διακόψει τη χρηματοδότηση της ΕΕ για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε η Επίτροπος ενέργειας Kadri Simson.

Το περιεχόμενο της έκθεσης και η αντίδραση της Επιτρόπου Ενέργειας, επανέφερε τις πιέσεις των «πρασίνων» για την κρατική χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την Energean Oil & Gas που δόθηκε με την επίκληση οικονομικών ζημιών της εταιρίας από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου την άνοιξη του 2020 και δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά.

«Η στρατηγική της ΕΕ εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές τρύπες», δήλωσε η Jutta Paulus, εξέχουσα Πράσινη ευρωβουλευτής. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ενέκρινε διάσωση ελληνικής εταιρείας που κάνει εξορύξεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ μόλις τον Μάρτιο. Η Paulus τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσει αμέσως». Κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει «επιστημονικά κριτήρια βιωσιμότητας» τα οποία πρέπει να πληρούνται πριν από τη χρηματοδότηση της ΕΕ από ενεργειακά έργα.

 

Η ερώτηση

Υπενθυμίζεται ότι πράσινοι ευρωβουλευτές με ερωτησή τους προς το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μέτρα κρατικής ενίσχυσης ύψους 100 εκ. ευρώ για την Energean Oil & Gas με επίκληση οικονομικών ζημιών της εταιρίας από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου την άνοιξη του 2020 και υποτιθέμενες δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι την ίδια ακριβώς ημερομηνία, η Energean ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση ομολογιακού δανείου ύψους 2,5 δις δολαρίων από θυγατρική της. Λίγες μέρες νωρίτερα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Energean είχε αποκτήσει το μερίδιο της Repsol στο μπλοκ ερευνών πετρελαίου και αερίου στην Ήπειρο, στην Ελλάδα, καθώς και το μερίδιο της Total στο θαλάσσιο μπλοκ 2, δυτικά της Κέρκυρας. Η Energean αναφέρει ζημιές 120 εκ. ευρώ αθροιστικά για το 2019 και το 2020 στο ελληνικό κοίτασμα του Πρίνου, όπου σχεδιάζει επέκταση ερευνών για πετρέλαιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας