Μενού Ροή
Πως η Αυστρία θα έχει 100% ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ έως το 2030 - Η Ελλάδα μπορεί να πανηγυρίζει με το 67%;

Το εθνικό αυστριακό κοινοβούλιο ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα έναν νέο νόμο για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα. Ο νέος νόμος είναι ο πιο φιλόδοξος στην Ευρωπαική ένωση και θέτει ως νέο στόχο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% έως το 2030 για την Αυστρία - από 75% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Για να γίνει πραγματικότητα, η Αυστρία θα χρειαστεί επιπλέον 27 TWh στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και 10 TWh από αυτό θα πρέπει να προέρχονται από νέα χωρητικότητα αιολικής ενέργειας. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 500 MW νέας ισχύος κάθε χρόνο από τώρα έως το 2030.

Ο νέος νόμος εισάγει επίσης ένα νέο σύστημα premium αγοράς. Το ασφάλιστρο θα καταβάλλεται επιπλέον ενός μηνιαίου μέσου όρου της αξίας της αγοράς αιολικής ενέργειας.

Μετά από μερικά χρόνια μιας πολύ κακής κατάστασης σχεδιασμού για την αιολική ενέργεια στην Αυστρία, όλα αυτά δείχνουν ένα νέο ξεκίνημα για μια νέα ανάπτυξη αιολικού πάρκου στη χώρα. Εναπόκειται στα ομοσπονδιακά κράτη της Αυστρίας να κάνουν τα πράγματα να κινούνται, ορίζοντας αρκετές περιοχές για την επέκταση του ανέμου. Τα κράτη είναι υπεύθυνα για το χωροταξικό σχεδιασμό και χωρίς τη συμμετοχή τους η Αυστρία δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε: «Είναι υπέροχο που η Αυστρία θέλει την ηλεκτρική ενέργεια της να ανανεωθεί 100% το 2030. Και είναι υπέροχο που έθεσαν έναν συγκεκριμένο νέο στόχο για την ανάπτυξη του ανέμου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατασκευάζουν 500 MW αιολικών πάρκων ετησίως έως το 2030. Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα. "Τα κράτη πρέπει τώρα να προσδιορίσουν περιοχές για νέα αιολικά πάρκα."

Η Ελλάδα

Ο νέος Αυστριακός νόμος κάνει αυτόματα πολύ "λίγο" τον νέο στόχο που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να συμπεριλάβει στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που αναμένεται να αναθεωρηθεί μετά την ψήφιση του πρώτου κλιματικού νόμου της χώρας τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ανεβάζει τον εθνικό στόχο συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2030 στο 70% από 60% που προέβλεπε το υφιστάμενο ΕΣΕΚ.

Όπως έχει πει ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας "θα πρέπει να γίνουν σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές για μεγαλύτερη διείσδυση σε ΑΠΕ, για επάρκεια ενέργειας σε προσιτές τιμές για τον τελικό καταναλωτή, ενώ όπως έκανε γνωστό, θα αξιοποιηθούν πάνω από 400 εκατομμύρια για αποθήκευση ενέργειας και πάνω από 10 δισεκατομμύρια για την αναβάθμιση των δικτύων μέχρι το τέλος της 10ετίας".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας