Μενού Ροή
Ρεύμα: Αντιδράσεις της αγοράς προμήθειας στις αλλαγές στους λογαριασμούς

Με σχόλια που καταγράφουν αντίθεση στην πρόταση για κατηγοριοποίηση των νέων τιμολογίων ρεύματος ανάλογα με το βαθμό κινδύνου που εμπεριέχουν συμμετείχαν πολλοί φορείς και πάροχοι στη διαβούλευση που έκανε η ΡΑΕ, σε συνέχεια της από 14 Οκτωβρίου 2021 πρόσκλησής της για συμμετοχή σε Δημόσια Διαβούλευση σχετικά με τη καθιέρωση προτύπων για το τυποποιημένο «Έντυπο Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας» και τον «Λογαριασμό Κατανάλωσης»

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έχει προτείνει τρεις κατηγορίες τιμολογίων Χαμηλής Τάσης, ανάλογα με το ρίσκο, τα «υψηλού κινδύνου» που είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια, τα «οριοθετημένου κινδύνου» (κυμαινόμενα τιμολόγια με όρια προσαύξησης) και τα «μηδενικού κινδύνου» για τα σταθερά τιμολόγια.

Ειδικότερα η ΔΕΗ εκφράζει τη διαφωνία της με την κατηγοριοποίησης των τιμολογίων Χαμηλής Τάσης ανάλογα με τον κίνδυνο καθώς και με την οριοθέτηση του ύψους της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς αυτό «ανάγεται ξεκάθαρα στην εμπορική πολιτική του προμηθευτή» όπως αναφέρει η εταιρία.

Προσθέτει δε, ότι λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές αρχές της συμπεριφορικής οικονομίας, κατά την οποία η οικονομική απόφαση εξετάζεται από τη σκοπιά του ανθρώπινου παράγοντα, η ομογενοποίηση των τιμολογίων με χαρακτηρισμούς τύπου «υψηλού κινδύνου», μπορεί να δημιουργήσει αρνητική σχέση/αντίληψη του καταναλωτή για το προϊόν, εξ αρχής.

Η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι δέχεται τον διαχωρισμό που προτείνει η σχετική κατευθυντήρια ευρωπαϊκή οδηγία για τα τιμολόγια, δηλαδή την κατηγοριοποίησή τους σε σταθερά και κυμαινόμενα, χωρίς τους επιπλέον χαρακτηρισμούς περί κινδύνου, που χρησιμοποιεί η ΡΑΕ.

«Κατά την εκτίμησή μας πρόκειται για ρυθμιστικά μέτρα που θέτουν δεσμευτικούς όρους για τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής των προμηθευτών και ταυτόχρονα δεν δίδεται τελικώς η δυνατότητα στους καταναλωτές να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά ενέργειας σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον» υποστηρίζει η ΔΕΗ .

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει ότι αν τελικώς ομογενοποιηθούν κάποια τιμολόγια αυτά να μην χαρακτηρίζονται με βάση τον κίνδυνο, αλλά μόνον με το πραγματικό όνομα της κατηγορίας τους πχ κυμαινόμενα τιμολόγια με πλαφόν ή κυμαινόμενα χωρίς πλαφόν ή σταθερά τιμολόγια.

 

ΕΣΠΕΝ

Από την πλευρά τοθ ο «Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας» (ΕΣΠΕΝ) επισημαίνει τον κίνδυνο περιορισμού της δυνατότητας άσκησης ελεύθερων εμπορικών πολιτικών, κάτι που αντιβαίνει στην αρχή του ανταγωνισμού και δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης της δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ ,

Επίσης αναφέρει ότι, σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από την Οδηγία 2019/944, ότι η καθιέρωση ομοιόμορφων λογαριασμών ή άλλων εντύπων (π.χ. προσυμβατικό έντυπο) αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου, δηλαδή της διαφάνειας και της κατανόησης των λογαριασμών.

Όπως τονίζει, ο Σύνδεσμος θα πρέπει να απαλειφθούν οι όροι «μηδενικού κινδύνου», «οριοθετημένου κινδύνου», κτλ. και να διατηρηθούν μόνο οι χαρακτηρισμοί «σταθερά», «κυμαινόμενα» κτλ. οι οποίοι προσδιορίζουν με πληρότητα τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, δίχως να επιφέρουν αξιολογική εκτίμηση της ελκυστικότητας τους για τους καταναλωτές. Επιπρόσθετα, θεωρεί ότι η τυποποίηση των χαρακτηριστικών των κυμαινόμενων τιμολογίων στις κατηγορίες «με όριο προσαύξησης» και «χωρίς όριο προσαύξησης» είναι περιοριστική.

 

Ήρων

«Η διάκριση με βάση τον κίνδυνο είναι ένα είδος τυποποίησης των τιμολογίων ρεύματος, η οποία εκ των πράγματων δεν περιλαμβάνει όλους τους τύπους των προσφερόμενων τιμολογίων σε μια αγορά́ που χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό καινοτομίας και ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών» αναφέρει η εταιρία ¨Ήρων, υπογραμμίζοντας ότι η προτεινόμενη τυποποίηση περιορίζει ιδίως τη μετάβαση σε δυναμικά́ τιμολόγια και PPAs που θα προσφέρονται στο εγγύς μέλλον όλο και περισσότερο.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η αυστηρή́ τυποποίηση με την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων με μόνο κριτήριο τον κίνδυνο δεν εξυπηρετεί τη διαφάνεια αλλά αντίθετα περιορίζει την επιχειρηματική ελευθερία των προμηθευτών.

Από την πλευρά της η Mytilineos επισημαίνει ότι η προτεινόμενη τυποποίηση τιμολογίων και εντύπου προσφοράς, εκτός από τον παρεμβατικό χαρακτήρα που ενέχει για την ανεξάρτητη εμπορική συμπεριφορά των επιχειρήσεων, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υπέρμετρα ρυθμιστικής πολιτικής.

Παράλληλα θέτει το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρισμού τονίζοντας ότι αυτό είναι το βασικό αίτιο της έλλειψης ανταγωνισμού ζητώντας σχετικές πρωτοβουλίες από πλευράς της ΡΑΕ.  Μάλιστα η Μυτιληναίος τονίζει ότι η ΡΑΕ θα πρέπει να δράσει ώστε δραστικά να περιοριστεί το μερίδιο τη ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας σε επίπεδα οπωσδήποτε κάτω του 40% και συγχρόνως η διασφάλιση ενός ισόρροπου πεδίου ανταγωνισμού για όλους τους προμηθευτές. Όπως μάλιστα αναφέρει η ΔΕΗ έχει το 77,8% του συνολικού αριθμού παροχών σε Χαμηλή και Μέση Τάση στο διασυνδεμένο σύστημα και άνω του 63% της συνολικής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, μόλις το 7,8% του συνόλου των πελατών Χαμηλής και Μέσης Τάσης του Διασυνδεδεμένου Δικτύου της Χώρας άλλαξε προμηθευτή κατά τη διάρκεια του 2020.

Όπως , χαρακτηριστικά, δε αναφέρει η επιχείρηση στη διαβούλευση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια στη χαμηλή τάση, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση σε επίπεδο μορφής ή περιεχομένου των τιμολογίων, χρειάζεται να εντοπιστούν τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων που ταλανίζουν την εγχώρια αγορά.

Τέλος, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) θεωρεί άκρως θετική την κατηγοριοποίηση – τυποποίηση των λογαριασμών και για τη Μέση Τάση ενώ και η ΕΚΠΟΙΖΩ να ζητεί να συμπεριληφθούν και πλήθος ακόμη πληροφοριών τόσο στα τιμολόγια όσο και στο έντυπο της προσφοράς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας