Μενού Ροή
Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των ΕΦΚ καυσίμων

Οι τιμές φυσικού αερίου καταγράφουν αποκλιμάκωση τις τελευταίες δυο εβδομάδες και αυτό δημιουργεί μια αίσθηση αισιοδοξίας με βάση όσα ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικων Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στον Ρ/Σ Real fm. Σημείωσε, δε, πως η τιμή του φυσικού αερίου δε θα ξαναγυρίσει βέβαια στα 15 με 20 ευρώ που ήταν πέρυσι αλλά δε θα εκτιναχθεί στα 150 ευρώ, που ήταν το Δεκέμβριο. Να σημειωθεί ότι με βάση εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου  για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται στη διεθνή τιμή το φυσικό αέριο, υπάρχει κόστος 600 εκατ. ευρώ στην οικονομία μας. Παράλληλα τάχθηκε κατά των μειώσεων σε ΕΦΚ των ενεργειακών προϊόντων καθώς δεν υπάρχει «μαγικός τρόπος να καλυφθεί το κενό των 3,5 δισεκ. που θα άφηνε μια πιθανή κατάργησή τους.»

Στον αντίποδα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην τηλεόραση του Atlas TV τόνισε ότι «η χώρα μας έχει πληρώσει και πληρώνει πολύ ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ειδικά, για το ζήτημα της ακρίβειας δήλωσε πως "η κυβέρνηση δεν κάνει ριζικές παρεμβάσεις όχι επειδή σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων, αλλά γιατί και πάλι έχει υποτιμήσει το πρόβλημα -εξάλλου έχει προβεί ήδη σε 5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις". "Θυμόμαστε ότι από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει πρόσκαιρο το πρόβλημα της ακρίβειας, λέγοντας ότι θα μας απασχολήσει μέχρι Χριστούγεννα, και είχε ανακοινώσει μια δαπάνη 150 εκατ. ευρώ για το ρεύμα. Εμείς από τότε λέγαμε ότι τουλάχιστον 9 μήνες θα μας ταλαιπωρήσει και ότι χρειάζονται μέτρα πάνω από 1 δισ. ευρώ. Και ήδη οι τελευταίες αναλύσεις κάνουν λόγο για μια συνθήκη που θα παραμείνει ως και 2 χρόνια", τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Υπογράμμισε τα άμεσα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: "Να αυξηθεί εδώ και τώρα ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ. Τώρα χρειάζεται ο κόσμος την αύξηση, όχι το Μάιο. Ακόμη, χρειάζεται άμεση παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Δυστυχώς στην Ελλάδα με τα δικά μας χρήματα επωφελούνται τα ιδιωτικά συμφέροντα! Επιπλέον, άμεση μείωση των ΕΦΚ σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και καύσιμα. Και τέλος, ρύθμιση και διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους της πανδημίας για να ανασάνουν χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι. Σε μια τέτοια έκτακτη συνθήκη απαιτούνται έκτακτα μέτρα".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας