Μενού Ροή
Σλοβακία: Μαγειρεμένα νούμερα για την κατανάλωση ενέργειας;

Η κατανάλωση ενέργειας στη Σλοβακία παρουσίασε αύξηση τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, γεγονός που αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, καθώς προηγούμενα στοιχεία έδειχναν ότι υπήρχε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Η Eurostat δημοσίευσε ένα γράφημα με τις μεταβολές στην κατανάλωση φυσικού αερίου των μελών της ΕΕ τον Δεκέμβριο, το οποίο έδειξε αύξηση στη Σλοβακία, γεγονός που αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς στη χώρα, καθώς τα προηγούμενα στοιχεία έδειχναν μείωση.

Μετά τη δημοσίευση, αναλυτές, σύμβουλοι και τεχνικοί συζητούν την αιτία. Το Υπουργείο Οικονομίας, το οποίο είναι αρμόδιο για τον τομέα της ενέργειας, πίστευε ότι η Eurostat χρησιμοποίησε λάθος στοιχεία.

«Αν κάναμε το γράφημα σήμερα, το αποτέλεσμα θα ήταν αρκετά παρόμοιο», δήλωσε η Μαργκαρίντα Ντομίνγκες ντε Καρβάλιο από το τμήμα μέσων ενημέρωσης της Eurostat.

Σε μεταγενέστερη ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομίας ανέφερε ότι «τα στοιχεία για τη μηνιαία κατανάλωση φυσικού αερίου αποστέλλονται στη Eurostat από τη Διοίκηση Κρατικών Υλικών Αποθεμάτων, η οποία τα συλλέγει από τους επηρεαζόμενους φορείς στη Σλοβακική Δημοκρατία», έγραψε στην ανακοίνωση η εκπρόσωπος Μαρία Πάβλουσικ.

Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις λανθασμένες πληροφορίες στο γράφημα. Η Eurostat, ωστόσο, δεν το γνωρίζει αυτό και δεν βλέπει λόγο να αλλάξει τα στατιστικά στοιχεία.

«Μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα των παρεχόμενων στοιχείων και να συμπεριληφθούν στις στατιστικές, τα στοιχεία από την εταιρεία διανομής φυσικού αερίου, που είναι η εταιρεία SPP – Distribution, θα πρέπει να θεωρούνται ως σχετικά στοιχεία», εξήγησε η Πάβλουσικ.

Τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία συγκρίνουν τους μήνες του 2022 με τους μήνες του 2021 και δείχνουν μείωση κατά περίπου 10% τον Δεκέμβριο. Μια τέτοια μείωση εξακολουθεί να τοποθετεί τη Σλοβακία στην ομάδα των πέντε χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις.

Το γράφημα της Eurostat συγκρίνει τους μήνες από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2022 με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο πενταετίας για την περίοδο 2017 έως 2021.

Σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι εθνικές υπηρεσίες και τα υπουργεία που είναι αρμόδια για την ενέργεια έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν τακτικά ανοικτά δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, την κατανάλωση φυσικού αερίου ή τις μέσες θερμοκρασίες μαζί με ιστορικές συγκρίσεις.

Στη Σλοβακία δεν έχει δημιουργηθεί τέτοια πύλη. Επομένως, τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να ζητούν κάθε στατιστικό στοιχείο. Ορισμένοι οργανισμοί αρνούνται ακόμη και να παράσχουν ορισμένα στατιστικά στοιχεία, όπως ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας