Μενού Ροή
Το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο θα αποκαλύψει τα σχέδια για νέα πυρηνικά εργοστάσια

Το υπουργικό συμβούλιο θα αποκαλύψει τα σχέδιά του για την ανάπτυξη δύο νέων πυρηνικών σταθμών στην Ολλανδία αυτή την εβδομάδα, μετέδωσε το ολλανδικό μέσο ενημέρωσης NL Times.

Το υπουργικό συμβούλιο αποκάλυψε ότι θα παρουσιάσει τα σχέδια για την κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Οι σταθμοί αυτοί θα αποτελέσουν «μια καλή προσθήκη σε όλες τις βιώσιμες τεχνικές», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Ρομπ Γέτεν.

«Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στον άνεμο, τον ήλιο και άλλες βιώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά θέλετε επίσης μια σταθερή πηγή ενέργειας χωρίς CO2 σε αυτό το ενεργειακό μείγμα», δήλωσε ο Γέτεν, σύμφωνα με τους NL Times.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom προς την Ολλανδία, αφού η ολλανδική χονδρέμπορος GasTerra αρνήθηκε να υποκύψει στην απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνει σε ρούβλια υπό τον φόβο παραβίασης των κυρώσεων της ΕΕ, η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας προέτρεψε τον Γέτεν να αναπτύξει περαιτέρω σχέδια για την πυρηνική ενέργεια.

Μετά τη συμφωνία συνασπισμού, η οποία θα κάνει προεργασίες «για την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων», η κυβέρνηση διέθεσε 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αρχική ανάπτυξη, μετέδωσε ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας NOS. Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι να βρει τα μέρη που θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν τα εργοστάσια. Πρέπει να υπάρξει μια «πολύ σαφής πολιτική» για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών σταθμών, δήλωσε ο Jetten.

Το συντηρητικό-φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), θέλει και οι δύο πυρηνικοί σταθμοί να κατασκευαστούν στο Borssele, ένα χωριό στην επαρχία Zeeland, καθώς ο μοναδικός άλλος λειτουργικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ολλανδία βρίσκεται στο χωριό αυτό.

Sofia Stuart Leeson | EURACTIV.com

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας