Μενού Ροή
«Βόμβα» Timmermans για ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων

Την έναρξη της διαδικασίας διαμόρφωσης της νομοθετικής πρότασης για την ένταξη της ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων (ETS), ανακοίνωσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans. Σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία στη διαμόρφωση της νομοθετικής πρότασης με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις εργασίες της αρμόδιας υπηρεσίας.

Το ETS υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπών για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν, στο λεγόμενο χρηματιστήριο των ρύπων, στα ταξίδια που πραγματοποιούν εντός ΕΕ.

Η πρωτοβουλία των Βρυξελλών δέχεται τα "πυρά" κορυφαίων ενώσεων, καθώς θεωρείται ότι η ναυτιλία, ως μία παγκόσμια δραστηριότητα, δεν μπορεί να υπαχθεί σε περιφερειακούς κανόνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευράς θα επιδιώξει να ισχύσει τελικά ένα "υβριδικό" ETS, με σταθερή αξία των εκπομπών, ένα στάνταρ φόρο στο καύσιμο, χωρίς το πλαίσιο του ημερήσιου χρηματιστηρίου.

Πρόκειται για σενάριο στο "πνεύμα" της πρότασης που κατέθεσαν πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τη "δημιουργία ενός ειδικού ευρωπαϊκού Ταμείου υπό το EU ETS που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα της τιμής του άνθρακα".

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, ο φορέας που ελέγχει την εμπορική λειτουργία του πλοίου και την ενεργειακή απόδοσή του, δηλαδή ο ναυλωτής, πρέπει να καταβάλει το κόστος εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ μέχρι τώρα στο "κάδρο" είναι ο πλοιοκτήτης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας