Μενού Ροή
Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας βλέπουν οι Βρετανοί από το "πράσινο" υδρογόνο - Σε ποιους τομείς

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επενδύοντας σε καύσιμα υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να τροφοδοτήσουν οχήματα και να θερμάνουν σπίτια, εκτιμά η Βρετανική κυβέρνηση.

Προσθέτουν ότι η αναπτυξή του θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων λιρών.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng τόνισε ότι το καύσιμο είναι επίσης απαραίτητο για τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές, ωστόσο ανέφερε δυνητικά θα μπορούσε να παράσχει το ένα τρίτο της βρετανικής ενέργειας στο μέλλον.

Λόγω του τρέχοντος υψηλότερου κόστους που συνεπάγεται η παραγωγή υδρογόνου σε σύγκριση με τα υπάρχοντα καύσιμα, έχουν προταθεί επιδοτήσεις για να ξεπεραστεί το κενό. Η κυβέρνηση ξεκίνησε ήση διαβούλευση για αυτό το σχέδιο.

Η χρήση αερίου υδρογόνου ως καυσίμου δεν προκαλεί ρύπανση από διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία κυψελών καυσίμου - συσκευές που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω ηλεκτροχημικής αντίδρασης - που χρησιμοποιούνται σε στρόβιλο για ηλεκτρική ενέργεια ή καίγονται σε λέβητα και κινητήρα οχήματος.

Ως εκ τούτου, είναι ένα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, ευέλικτο καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αυτοκίνητα, φορτηγά και τρένα, να θερμάνει τα σπίτια και να παράγει την ισχύ που απαιτείται για βιομηχανικές διαδικασίες όπως η παραγωγή χάλυβα.

Είναι «επανάσταση» η τεχνολογία του υδρογόνου

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει 5GW παραγωγικής ικανότητας υδρογόνου έως το 2030, εκτιμώντας ότι η βιομηχανία θα μπορούσε να αξίζει 900 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας και να υποστηρίξει περισσότερες από 9.000 θέσεις εργασίας μέχρι την ίδια ημερομηνία.

"Σήμερα σηματοδοτεί την έναρξη της επανάστασης υδρογόνου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η εγχώρια καθαρή πηγή ενέργειας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ενισχύουμε τη ζωή μας και θα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη του καθαρού μηδενός", δήλωσε ο κ. Kwarteng.

"Η στρατηγική μας τοποθετεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως το πρώτο στον παγκόσμιο αγώνα για την ενίσχυση της τεχνολογίας υδρογόνου και την κατάληψη των χιλιάδων θέσεων εργασίας και ιδιωτικών επενδύσεων που την συνοδεύουν".

Ο δυνητικός ρόλος του υδρογόνου στην επίτευξη αυτού του στόχου επισημάνθηκε από μια κυβερνητική ανάλυση που υποδηλώνει ότι το 20-35% της ενεργειακής κατανάλωσης του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2050 θα μπορούσε να βασίζεται σε υδρογόνο.

Μια οικονομία υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα μπορούσε να επιφέρει εξοικονόμηση εκπομπών ισοδύναμη με τον άνθρακα που συλλαμβάνεται από 700 εκατομμύρια δέντρα έως το 2032, υποστηρίζει η κυβέρνηση. Θα βοηθήσει στην απαλλαγή των ρυπογόνων βιομηχανιών όπως η χημική παραγωγή και η διύλιση πετρελαίου και οι βαριές μεταφορές, όπως η ναυτιλία και οι σιδηρόδρομοι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας