Μενού Ροή
Πως το Μπλέ Υδρογόνο μετασχηματίζει τα ΕΛΠΕ και την Motor Oil

Δυναμικά στην αγορά του υδρογόνου μπαίνουν Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil με έργα που προκρίνονται στις προτάσεις που συνθέτουν την ελληνική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό IPCEI «Υδρογόνο».

Σήμερα το 80% έως 90% της ελληνικής κατανάλωσης του υδρογόνου γίνεται μέσα από τα ελληνικά διυλιστήρια. Το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας των καυσίμων, ωστόσο χρησιμοποιείται και σε άλλους κλάδους για την παραγωγή προϊόντων (αμμωνία, λιπάσματα κ.α), ως φορέας ενέργειας και ως μέσο αποθήκευσης.

'Eνα πρώτο βήμα για την περαιτέρω αξιοποιησή του είναι στην σημερινή διαδικασία παραγωγής υδρογόνου, να ενταχθεί μία διεργασία απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα που θα περιλαμβάνει την συλλογή και την αποθήκευσή του με την δημιουργία μονάδας δέσμευσης CO2, το λεγόμενο και «μπλε» υδρογόνο.

Στην πραγματικότητα, τα διυλιστήρια παίρνουν μια υφιστάμενη παραγωγική διαδικασία και δεσμεύουν το CO2 για να εξαλείψουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, ακολουθώντας την στρατηγική των κλιματικών στόχων.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν την μονάδα αυτή στο διυλιστήριο της Ελευσίνας με ορατότητα ολοκλήρωσης το 2025.

Αντίστοιχα η Motor Oil υλοποιεί μαζί με τη ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΗ, το πρόγραμμα Blue Med που αφορά την παραγωγή μπλε υδρογόνου πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος καθώς και πράσινου υδρογόνου, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025. Στόχος είναι η παραγωγή πράσινου και γαλάζιου Η2 για μεταφορά, διανομή και χρήση στη βιομηχανία (διυλιστήρια) και μεταφορές (λεωφορεία και πλοία).

Το White Dragon

Το δεύτερο έργο αφορά το σχέδιο για την παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση με βάση την ηλιακή ενέργεια που θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1,5 GW στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο του προγράμματος White Dragon.

Στο έργο αυτό, εκτός της Motor Oil, συμμετέχουν ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, η πολωνική Solaris, καθώς επίσης το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Δημόκριτος και το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδος, ενώ το συντονισμό του έργου έχει η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το έργο White Dragon θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης. Στη συνέχεια, θα αποθηκεύεται και μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας θα παράγεται ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα. Η παραγόμενη θερμότητα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στα δίκτυα τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και σε άλλες μελλοντικές εφαρμογές.

Επιπλέον, οι αγωγοί φυσικού αερίου θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την μεταφορά του πράσινου υδρογόνου για άλλες χρήσεις όσο και για την έμμεση αποθήκευσή του και την εξαγωγή του.

Με το σχέδιο αυτό, ο στόχος είναι η ηλιακή ενέργεια να είναι η βάση για την παραγωγή του πράσινου υδρογόνου που υπολογίζεται ότι θα καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας και όσο «περισσεύει» θα μεταφέρεται σε άλλες περιοχές για διαφορετικές χρήσεις.

Για να πραγματοποιηθεί το παραπάνω σχέδιο θα χρειαστεί η δημιουργία τεράστιων φωτοβολταϊκών μονάδων και μονάδων παραγωγής ηλεκτρολυτών, με επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν έως και τα 4 δισ. ευρώ. Σε πλήρη λειτουργία υπολογίζεται ότι ετησίως θα μπορούν να παραχθούν έως και 16.000 τόνοι πράσινου υδρογόνου.

Επίσης εξετάζεται η χρήση του πλεονάζοντος υδρογόνου σε υδρογονοκίνητα οχήματα και ειδικότερα σε λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών, βαρέα οχήματα και Ι.Χ. Όλες οι τεχνολογίες που εξετάζονται είναι ήδη αναπτυγμένες και όχι σε ερευνητικό στάδιο.

Μόνο η Motor Oil προγραμματίζει να διαθέσει σημαντικά κονδύλια για επενδύσεις που είναι προγραμματισμένες στην «πράσινη» μετάβαση του ομίλου. Είναι ενδεικτικό ότι οι επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση από 175 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, φέτος θα φθάσουν τα 240 εκατ. ευρώ. Στα επόμενα σχέδια του ομίλου είναι να αναδειχθεί μεγάλος παραγωγός καθαρού υδρογόνου με σημαντικές επενδύσεις έως το 2025.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας