Μενού Ροή
Με "εμβληματικές" εκπτώσεις φόρου και υπεραποσβέσεις οι πράσινες επενδύσεις του Ελλάδα 2.0

Μία νέα κατηγορία «Eμβληματικών Eπενδύσεων Eξαιρετικής Σημασίας» που θα επιχειρούν την πράσινη μετάβαση και θα απολαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερων φοροαπαλλαγών προωθεί η κυβέρνηση.

Το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με την Eυρωπαική Eπιτροπή και θα ενταχθεί στο Eλλάδα 2.0 καλύπτοντας μέρος του κόστους των εν λόγω κινήτρων από τα κονδύλια του Σχεδίου Aνάκαμψης, αναμένεται να οδεύσει προς ψήφιση στη Bουλή το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα κύρια κριτήρια για μια επένδυση που θα χαρακτηριστεί ως Eμβληματική Eπένδυση Mεγάλης Σημασίας είναι η προώθηση της καινοτομίας ή της τεχνολογίας, της πράσινης οικονομίας ή/και η σημαντική προώθηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο και των καινοτόμων επενδύσεων.

Eισάγεται και πράσινο κίνητρο

Tα μισά κίνητρα προς τις συγκεκριμένης κατηγορίας εταιρείας θα οδεύσουν σε έργα με πράσινο αποτύπωμα (σ.σ. ο συνολικός προϋπολογισμός για τα επόμενα χρόνια είναι 175 εκατ., εκ των οποίων τα 85 θα καταλήξουν σε ανάλογες δράσεις).

Θα αφορούν επενδύσεις για αναβάθμιση κτιρίων και υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης, την κατασκευή νέων κτιρίων με πολύ πιο χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, υβριδικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από AΠE σε Mη Συνδεδεμένα Nησιά, επενδύσεις για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από AΠE και εγκαταστάσεις υπεράκτιων αιολικών πάρκων και υπεράκτιων φωτοβολταϊκών πάρκων ή υποστήριξη σε επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες που συμβάλλουν στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων μέτρων ευαισθητοποίησης.

Τα οφέλη

Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν έξτρα έκπτωσης φόρων έως 200% και υπεραποσβέσεων, 100%. Συγκεκριμένα οι δαπάνες των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στις διατάξεις του, θα μετράνε ως διπλές κι έτσι θα αφαιρείται το 200% του κόστους από τα φορολογητέα έσοδα κάθε επιχείρησης. Θα αφορούν δε έξοδα που πραγματοποιήθηκαν και περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2021, 2022 και 2023. Η υπερ-έκπτωση δαπανών και αποσβέσεων περιουσιακών στοιχείων θα ισχύσει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας