Μενού Ροή
Οι κερδισμένες και οι χαμένες ενεργειακές μετοχές του Φεβρουαρίου - Πως επηρεάστηκαν από την Ρωσική εισβολή

Επηρεασμένες από το γενικότερο κλίμα της αγοράς των τελευταίων ημερών αλλά και από την κρίση στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο είναι οι μετοχές του ενεργειακού τομέα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο μήνας που έφυγε είχε πολλούς κλυδωνισμούς για το ελληνικό χρηματιστήριο που ειδικά τις τελευταίες ημέρες και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δέχτηκε ισχυρότατες απώλειες.

Μια εισβολή που επιτείνει την παγκόσμια ανισορροπία στον ενεργειακό κλάδο αυξάνοντας τις αβεβαιότητες, οδηγώντας σε ράλι τιμών το πετρέλαιο αλλά και θέτοντας σε νέα βάση δεκάδες διεθνή ενεργειακά projects.

Η ολοένα και μεγαλύτερη διεθνής απομόνωση της Ρωσίας και η αποκοπή της από τον υπόλοιπο κόσμο πιθανότατα να λειτουργήσει και ως ευκαιρία επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων για τις ενεργειακές πηγές της Ευρώπης.

Η μεγάλη αλλαγή

Η μεγάλη αλλαγή για το Χ.Α. αλλά και τις ενεργειακές μετοχές που δέχτηκαν ασφυκτική πίεση, ήρθε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήτοι από την περασμένη Πέμπτη 24/2, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 6,42%, χάνοντας σχεδόν όλο το ράλι του 2022.

Την Παρασκευή 25/2 αντέδρασε σε ποσοστό 4,38% παίρνοντας πίσω ένα μέρος του χαμένου εδάφους, όμως ήρθε η χθεσινή συνεδρίαση και το -3,85% να γυρίσει οριακά αρνητικά το σύνολο του διμήνου.

Έτσι, σε επίπεδο Φεβρουαρίου ο Γ.Δ. έκλεισε με πτώση 4,82%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 5%, ο Mid Cap έκλεισε στο -2% και ο τραπεζικός δείκτης στο -5,67%. Σε επίπεδο πρώτου διμήνου 2022, ο Γ.Δ. πλέον γύρισε αρνητικά χάνοντας 0,20%, ο FTSE 25 κρατάει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,54%, ο Mid Cap κερδίζει 2,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 11,22%.

Οι ενεργειακές μετοχές του FTSE 25 το Φεβρουάριο και το δίμηνο

Στον FTSE 25, πρώτη σε απώλειες στον ενεργειακό – μεταλλευτικό κλάδο το Φεβρουάριο ήταν η Viohalco που υποχώρησε κατά 10%, επηρεασμένη από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, αλλά και τη διατάραξη των τιμών χάλυβα λόγω των τεκταινομένων.

Σε επίπεδο διμήνου, υποχωρεί σε ποσοστό 6,30% καθώς τον Ιανουάριο είχε καλύτερη εικόνα.

Η μετοχή του Τιτάνα υποχώρησε κατά 6,50%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχασε 5,70% (-8,6% το 2022), η Μυτιληναίος -5,50%, το ΑΔΜΗΕ έχασε 5,20% και η ElvalHalcor -4,90%.

Σαφώς καλύτερη συμπεριφορά είχαν τα Ελληνικά Πετρέλαια που ενισχύθηκαν σε ποσοστό 6,80% το Φεβρουάριο, μπαίνοντας στην πρώτη θέση των αποδόσεων στον Large Cap. Καλά αποτελέσματα, υψηλό μέρισμα, συγκροτημένο και καλά μελετημένο άνοιγμα στις ΑΠΕ διαμόρφωσαν το κλίμα, ενώ ευνοείται τα μέγιστα από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου λόγω αποθεμάτων.

Η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 1,40%, η Motor Oil έκλεισε στο +0,50%, η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε οριακά 0,20%, ενώ η ΔΕΗ έχασε 1,70%. Βεβαίως, η ΔΕΗ σημειώνει πτώση 9,9% σε επίπεδο διμήνου.

Στον Mid Cap

Στο μεσαίο χώρο, στην κορυφή των απωλειών σε όλο τον Mid Cap έκλεισε η AVAX υποχωρώντας σε ποσοστό 15,10%, καθώς ξεκίνησε το μήνα από τα 0,98 ευρώ και έκλεισε στα 0,84 ευρώ. Σε επιπεδο διμήνου, υποχωρεί 18,6%.

Η Πλαστικά Θράκης υποχώρησε κατά 8,40%, ενώ χάνει συνολικά 16,5% το 2022, συνεχίζοντας την προβληματική εικόνα όλους τους τελευταίους μήνες, απέχοντας σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η Cenergy Holdings στο +27,4% το δίμηνο

Η Cenergy Holdings ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,20% το μήνα Φεβρουάριο, ανεβάζοντας την απόδοσή της στο +27,4% το πρώτο δίμηνο, ούσα η πρώτη σε απόδοση ενεργειακή μετοχή στο Χ.Α. Πετυχαίνει διαρκή ιστορικά υψηλά, με φόντο το μπαράζ των νέων έργων που αναλαμβάνουν οι δύο θυγατρικές της Ελληνικά Καλώδια και Σωλ. Κορίνθου.

Η μετοχή της Intrakat έκλεισε με άνοδο 4,90% το Φεβρουάριο, επηρεασμένη θετικά από τα πολλά μεγάλα έργα που αναλαμβάνουν οι κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει, ενώ ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αύξηση κεφαλαίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας