Μενού Ροή
Ενεργειακή κρίση: Σε επίδομα θέρμανσης και κλειστούς διακόπτες αναζητούν “καταφύγιο” οι καταναλωτές

Τη συνταγή να αντέξουν την πίεση της ακρίβειας και του ενεργειακού ράλι αναζητούν οι πολίτες εν μέσω ενός σκηνικού με έντονες αβεβαιότητες για το μέλλον.  Έτσι, με σύμμαχο ακόμη τον καιρό, αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητες που έχουν ανοίξει σωρηδόν για αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης, περιορίζουν τις καταναλώσεις καυσίμων αλλά και ρεύματος. Παράλληλα είναι σε αναμονή για να δουν το τοπίο που θα διαμορφωθεί στο μέτωπο των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης καθώς αυτήν την εβδομάδα λήγει η περίοδος εκπτώσεων που έχουν δώσει οι εταιρείες εμπορίας και διύλισης.

Προβλέψεις

Πάντως το θετικό για είναι το γεγονός ότι η τιμή βαίνει αποκλιμακώμενη με τις παραδόσεις των διυλιστηρίων για σήμερα με βάση την ενημέρωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) να είναι κατά 19 λεπτά χαμηλότερη (-19,71 ευρώ ανά χιλιόλιτρο πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή παράδοσης από τα διυλιστήρια να είναι στα 896,051 ευρώ ανά χιλιόλιτρο).

Είναι ενδεικτικό, πάντως είναι ότι μέχρι  χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί στην πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, λόγω και της διεύρυνσης των κριτηρίων  554.602 αιτήσεις, όταν πέρσι στην πρώτη φάση είχαν εγκριθεί μόλις 382.260 αιτήσεις.

Οι τιμές

Είναι προφανές ότι οι πολίτες αναζητούν καταφύγιο στις επιδοτήσεις καθώς σε σχέση με πέρυσι η επιβάρυνση για τη θέρμανση μέσω πετρελαίου είναι μεγάλη και κινείται περίπου σε ένα επίπεδο “καπέλου” στα 20 λεπτά. Σήμερα με τη μεγάλη συνεισφορά της κρατικής επιδότησης και της έκπτωσης από διυλιστήρια- εταιρίες εμπορίας η τιμή του κινείται πανελλαδικά στα 1,33 ευρώ, ενώ μένει να φανεί εάν βέβαια με τα δεδομένα της πορείας του προϋπολογισμού θα συνεχιστεί η κρατική στήριξη και τη νέα χρονιά.

Οι προθεσμίες

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η πλατφόρμα του myΘέρμανση θα μείνει ανοικτή για αιτήσεις ως τις 9 Δεκεμβρίου ενώ κριτήριο για τις εκταμιεύσεις του επιδόματος είναι το πότε γίνονται οι αγορές. Έτσι, ως τις 21 Δεκεμβρίου θα πάρουν προκαταβολή οι περσινοί δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση καθώς και οι νέοι δικαιούχοι για  αγορές που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.

Η επόμενη δόση είναι προγραμματισμένη ως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023, ενώ η τελευταία δόση πάει για την 28η Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Το ρεύμα

Παράλληλα οι καταναλωτές, όπως φαίνεται κι από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία προχωρούν συνεχώς σε μειώσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι το μέσο φορτίο συστήματος έπεσε στα 4.977 MW, μειωμένο κατά 10% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και κατά 6% σε ετήσια βάση. Και το Σεπτέμβριο είχε καταγραφεί μείωση της ζήτησης με το μέσο φορτίο στα 5.499 MW, μειωμένο κατά 13% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 3% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ΥΠΕΝ και τα στοιχεία των Διαχειριστών η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο είχε μειωθεί κατά 12,92% (ήταν 5.002 GWh έναντι 5.329 GWh πέρυσι).

Πάντως ένα καλό νέο είναι ότι η μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην χονδρική αγορά (DAM)  έπεσε τον Οκτώβριο με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ. Διαμορφώθηκε στα 232,60 ευρώ/MWh, έναντι περίπου 412 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο.

Στο μέτωπο του αερίου η αβεβαιότητα και οι διακυμάνσεις είναι έντονες καθώς στα 108 ευρώ/MWh (+10%) για το Δεκέμβριο διαμορφώνονται οι τιμές του φυσικού αερίου σήμερα (14/11).

Στο μεταξύ στα 259,16 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Tρίτη 15/11/2022.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας